Rond Haaksbergen

‘Zoveel mogelijk leerlingen enthousiast maken voor techniek’ 

HAAKSBERGEN – Meer leerlingen enthousiast maken voor techniek en een betere samenwerking tussen bedrijven en Het Assink lyceum: daar ging het donderdagmiddag om tijdens een bijeenkomst tussen docenten en vertegenwoordigers van het Haaksbergse bedrijfsleven. Het Assink lyceum en netwerkorganisatie IKT organiseerden  deze samenkomst om te praten over de toekomst van het techniekonderwijs in Haaksbergen.

Bedrijven in de technische sector kampen zoals bekend al jaren met personeelstekort. Ook in Haaksbergen speelt technisch personeel een onmisbare rol. “Het is dus erg belangrijk dat we dit onderwijs op welke wijze dan ook in Haaksbergen houden”, aldus Loes Hassink, voorzitter van IKT Haaksbergen en directeur bij Hassink Verpakkingsdrukwerk. Het techniekonderwijs in Haaksbergen vindt plaats aan de Van Brakelstraat. Het Assink lyceum investeert daarin. “We willen zoveel mogelijk leerlingen enthousiast maken voor techniek. In januari openen we in deze locatie een Techno Centrum”, zegt docent Joost Leeuw van Het Assink lyceum. Hij is projectleider van het zogeheten Sterk Techniek Onderwijs (STO), een project om zo goed mogelijk technisch onderwijs aan te bieden. Docenten hopen dat meer kinderen voor techniek gaan kiezen. Daar vraagt het bedrijfsleven om. Maar de leraren kunnen het niet alleen. Ze willen dat de bedrijven in Haaksbergen en Het Assink lyceum samen optrekken. “Docenten zouden bijvoorbeeld enkele dagdelen op bezoek kunnen gaan bij bedrijven”, oppert Leeuw. De wens is het onderwijsprogramma beter af te stemmen op de behoefte van de bedrijven. 

Daarom vraagt Het Assink lyceum aan ondernemers om het onderwijs in Haaksbergen te helpen. Dat gaat verder dan alleen een gastles verzorgen of een rondleiding in een bedrijf geven. De ondernemers kunnen het onderwijs meer bieden. Bijvoorbeeld in een bedrijf een mentor aanwijzen, die één of enkele scholieren enthousiast gaat maken voor het werk in de desbetreffende industrie. Of machines in de werkplaats enkele uren in de week beschikbaar stellen voor lessen. Wellicht kan er ook een bedrijfsruimte als technieklokaal worden ingericht. De eerste aanzet tot een betere samenwerking tussen bedrijven en Het Assink lyceum is nu gegeven. De volgende stap is de opening van het Techno Centrum na de jaarwisseling. 

Mobiele versie afsluiten