18 dec - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:38

Bakkersdochters geven uniek oliebollenrecept prijs

HAAKSBERGEN – Bakker Bart bakt dit jaar oliebollen volgens het tot nu toe geheime recept van Bakker Blokhuis uit de 70’er jaren. Zijn dochters Marietje (69) en Annie (77) droegen het receptenboekje vorige week aan Dennis Klein Poelhuis over.

Bakker Bart verkoopt altijd oliebollen in deze periode, maar ze waren nog nooit zo lekker als dit jaar. En dat is te danken aan de nazaten Blokhuis. Ze vernamen dat de eigenaar van de Haaksbergse Bakker Bart-vestiging zich graag wilde onderscheiden met een bijzondere oliebol en ze dachten meteen aan het recept van hun vader Herman. ,,We hebben het ergens onder uit de la tevoorschijn gehaald”, vertelt Annie. ,,Jarenlang is er niets mee gedaan en we hebben Dennis dit recept aangeboden voor zijn oliebollen.”

Herman en Truus Blokhuis hadden tot in de jaren 70 een bakkerij in de Jhr. Von Heijdenstraat. Achter in het huidige atelier van kunstschilder/tekenaar Dennis Sierhuis is de oude bakoven nog altijd bewaard gebleven. Bakker Blokhuis stond te boek als een uitstekende bakker, die er alles voor over had om het beste brood van Haaksbergen te bakken. Herman en Truus hadden 7 kinderen, waarvan twee dochters: Annie en Marietje. ,,Hij wilde ook de lekkerste oliebollen bakken en had daar een speciaal recept voor gemaakt”, vertelt Marietje, die samen met haar zus nog jarenlang rond de feestdagen oliebollen heeft helpen bakken toen de bakkerij officieel al was gesloten. ,,We bakten voor iedereen die ze maar hebben wilde. Dat bakken ging met enorme aantallen gepaard, tot wel 4000 oliebollen per keer. Iedereen vond de oliebollen van Blokhuis lekker.”

Dennis Klein Poelhuis trakteerde afgelopen zaterdag tijdens de Winter Event op de oliebollen volgens dit aloude familierecept. Bakker Bart bestaat immers 5 jaar en dat was een mooie gelegenheid om het publiek hernieuwd kennis te laten maken met de ooit zo geroemde oliebol van Herman Blokhuis. ,,Het mooie is dat twee van zijn zoons hier in onze bakkerij hebben staan proefbakken. We hebben de afgelopen 5 jaar veel geleerd in het bakkersvak. Maar oliebollen bakken op de wijze waarop Jos en Herman dat doen, hadden we ons nog niet eigen gemaakt. De passie en de liefde voor het bakkersvak straalde er vanaf. Het vakmanschap waarmee ze te werk gingen, was ongeëvenaard. De reacties van klanten zijn lovend en we houden er rekening mee dat we nog heel veel oliebollen van dit recept moeten bakken voor oud en nieuw.”

Annie trouwde een bakker in Rietmolen, Marietje werkte in de zorg en verhuisde naar Eibergen. ,,Dit zijn wij met ons broertje Jos voor de winkel”, tonen de dames een zwart-witfoto uit een ver verleden. ,,Het waren anderen tijden. Tijden van hard werken en iedereen moest thuis meehelpen. We vinden het mooi dat de oliebol van bakker Blokhuis weer wordt gegeten. Vader zou het geweldig hebben gevonden. En ook wij zijn daar hartstikke trots op.”

Foto: Annie ten Dam – Blokuis (links) met het oliebollen receptenboekje van vader Herman uit de zeventiger jaren. Rechts zus Marietje Scholten – Blokhuis. Dennis Klein Poelhuis proeft voor zijn winkel een oliebol volgens recept van bakker Blokhuis.