06 mei - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:33

Bevrijding Overijssel begint op 1 april in de Hoeve

HAAKSBERGEN – Op 24 maart 1945 lukt het de geallieerden om de Rijn, tussen Emmerich en Wesel, over te steken om van daaruit Duitsland in te trekken. De Guards Armoured Division krijgt opdracht om via Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo door te stoten naar Enschede. In Eibergen buigt het 1st. ARMD. Bn. Coldstream Guards ondersteund door tanks af richting Neede, Rietmolen, St. Isidorushoeve, Beckum, om via de Lonnekerburg (Enschede) op te trekken naar Oldenzaal. Zo wordt St. Isidorushoeve als eerste kerkdorp in Overijssel bevrijd van de Duitse overheersing.

Paasmorgen 08.00 uur

Het is 1 april 1945, hoogfeest van Pasen, een schrale koude dag met wind uit het zuidwesten en af en toe een  regenbui. Vroeg in de morgen verschijnen de eerste verkenningsvoertuigen van de geallieerden in het dorp. Hun eerste opdracht is om te kijken of er nog Duitsers zijn in de barakken. Er wordt geschoten over de Beckummerweg richting dit kampement. Veel inwoners gaan op pad naar de kerk om de paasmis bij te wonen. Sommige kerkgangers die van de kant van Rietmolen komen, horen onderweg naderende voertuigen en keren weer huiswaarts. Pastoor Bouwmeesters vangt de kerkgangers op en adviseert ze weer naar huis te gaan. Het is te gevaarlijk, de paasmis gaat niet door. Omstanders vertellen later dat het een klein wonder is dat onder de vele mensen rond de kerk tijdens het schieten geen slachtoffers zijn gevallen.

Vanuit Rietmolen rukken de geallieerden  met tanks en brencarriers  op naar De Hoeve. Net voorbij bakker Groothuis slaan ze linksaf het weiland in, achter het huis van Hendrik Winkelhuis naar de Goorseweg. Van daaruit hebben ze de barakken en de boerderij van de familie Laarman in hun schootsveld. Ze vermoeden dat de Duitsers zich hebben verschanst in de boerderij en schieten deze in brand. Hier zijn in elk geval twee Duitse soldaten omgekomen en in een zogeheten veldgraf begraven. In september 1945 krijgen twee gemeentearbeiders opdracht om bij Laarman de stoffelijke resten op te graven en over te brengen naar het kerkhof in Haaksbergen. Via de Goorseweg en Beckummerweg naderen rupsvoertuigen de barakken. De Duitsers zijn hier al vertrokken.

Op naar Beckum

De barakken lopen hoegenaamd geen schade op. In en om het dorp worden, na tussenkomst van tanks, ongeveer 200 Duitsers gevangen genomen. Op weg naar Beckum ondervindt men enige weerstand van de Duitsers. Vanuit greppels en bosschages wordt er geschoten met wapens van allerlei kaliber en er worden zogeheten Panzerfausten afgeworpen. De buitgemaakte krijgsgevangenen worden afgevoerd richting Haaksbergen , waar een provisorisch kampje is ingericht.

Bronnen: Roding Adrie M., De Bevrijding van Enschede, Uitg. Van den Berg, 1990. Mondelige mededeling Antoon Leferink.

Foto’s Dorpsarchief St. Isidorushoeve