Rond Haaksbergen

Buurserbeek op de kaart gezet

Het begon met vergeten verhalen uit vervlogen tijden en mondde uit in een toeristische kaart met trekpleisters rond de Buurserbeek. “Ooit was de Buurserbeek de levensader van Haaksbergen. Tegenwoordig heeft de beek vooral aantrekkingskracht op iedereen die geniet van de natuur. Maar wij denken dat de Buurserbeek een nóg grotere magneet kan worden.” Aan het woord is Han ten Dam, één van de initiatiefnemers van de nieuwe kaart, met daarop onder meer historische verhalen over de beek, toeristische trekpleisters en wandel- en fietsroutes. Ten Dam kwam met het idee om meer te doen met de Buurserbeek en vond een enthousiaste club vrijwilligers om mee aan de slag te gaan.

“Wist je dat er ooit een arm boertje bij de Buurserbeek woonde? Hij zag schepen vol hout vanuit Münster naar Deventer varen. Daar zat ook waardeloos krom hout bij. Hij bedacht dat hiermee prima schepen gebouwd konden worden. Vervolgens richtte hij een flink imperium op en werd rijk met de uitvoering van zijn idee. Ik vind het zo’n mooi verhaal. En zo zijn er nog veel meer. Toen ik dit verhaal hoorde ben ik me gaan verdiepen in de Buurserbeek”, vertelt Ten Dam. “De landschapskaart is ons eerste wapenfeit. En we hebben nog veel meer plannen!”, meldt onderneemster Manon Nijhuis enthousiast, net als Ten Dam lid van de projectgroep Buurserbeek.

Inspiratiebron
Maar nu ligt eerst de toeristische kaart voor ons op tafel. Nijhuis: “De kaart is voor iedereen leuk: inwoners, vakantiegangers en dagjesmensen. Ook al ben je in Haaksbergen geboren en getogen, ik weet zeker dat de kaart je verrast.” Plannen voor de toekomst zijn er legio. Het is de wens van de projectgroep om van de omgeving van de Buurserbeek een gebied van te maken met volop ruimte om actief te zijn en te ontspannen. Ten Dam: “We willen er een nog belangrijker toeristische trekker van maken. Waar mensen kunnen genieten van de natuur, cultuur, de geschiedenis van het gebied en lokaal eten.” Volgende stap in Haaksbergen wordt nu het vullen van haaksbergennatuurlijk.nl met informatie over de Buurserbeek. “En we gaan bekijken welke activiteiten we kunnen ontplooien bij de beek. Misschien een thematische wandelroute met historische verhalen voor onderweg, een avondje muziek langs de waterkant of varen over de beek”, aldus Nijhuis.

Verkrijgbaar
De kaart is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt bij De Kappen en bij allerlei horeca- en recreatiebedrijven langs de beek. De kosten bedragen 50 eurocent. De kaart is een gezamenlijke uitgave van de projectgroep Buurserbeek en de Groene Waaier in samenwerking met Haaksbergen Promotie en Twente Marketing. “Ik vind het fantastisch dat we dit realiseren met een groep vrijwilligers en met steun van sponsoren en subsidieverstrekkers. Allemaal mensen met hart voor die eeuwenoude Buurserbeek.”, besluit Ten Dam.

Mobiele versie afsluiten