
Column Ellen Temmink
Oma deed het al
Ik lees het boek ‘De groene kans’. Ik ben nog maar op de helft, maar ik vind het een heerlijk boek. Het is geschreven door een man die erg logisch denkt. En daar houd ik wel van.
Ik zag het boek liggen in de bibliotheek Hengelo. Bij de tafel ‘Groen’. Mogelijk gemaakt door een biebmedewerker die overal boeken met groene kaften bij elkaar heeft gezocht en daar neergelegd. Ik liep er langs, mijn oog viel op het boek, en binnen een splitsecond besloot ik: die neem ik mee. Een vriendelijke medewerker heeft me geholpen. “Naam?” vroeg ze, “Temmink.” zei ik. Ze keek me aan met een onderzoekende blik en bleek toen een oud-collega van mijn moeder te zijn. Of ik haar de groeten wilde doen (heb ik gedaan).
Oké, ik wijd uit. Terug naar ‘De groene kans’. Het boek gaat over energie. Over de energietransitie waar we volop inzitten. Over zonnepanelen, windmolens, accu’s, zeldzame grondstoffen die ervoor gedolven moeten worden, etcetera. En de schrijver maakt een redenering die ik enorm logisch vind. Die redenering begint met de uitspraak: we gaan onze energiedoelen niet halen door massaal zonnepanelen en windmolens neer te zetten. Want we gaan namelijk óók steeds meer elektrische energie gebruiken. Omdat we minder gas en benzine gaan gebruiken en steeds meer elektrisch gaan rijden, gaan verwarmen en koken. De schrijver legt me uit dat het een gebed zonder einde is. Wij mensen gaan steeds meer elektrische energie gebruiken, waardoor we ook steeds meer elektrische energie ópwekkers nodig hebben. Bijvoorbeeld windparken op zee, of dichterbij huis: zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond.
De schrijver komt met een enorm logische oplossing. Een oplossing om de energiedoelen wél te halen, namelijk: minder (elektrische) energie gaan gebruiken. Niets meer, niets minder. Of ja, wel wat minder dus eigenlijk.
Ik vind het te simpel voor woorden. Mijn oma had het ook kunnen bedenken. Sterker nog, ik denk dat ze het al deed. Mijn oma was energiebespaarder avant la lettre.
Hoe we dit anno 2023 kunnen doen staat in de volgende helft van het boek. Misschien kun je zelf al iets bedenken?
Ellen Temmink ontwikkelt de Impactboerderij en helpt anderen om meer positieve impact te maken. www.impactboerderij.nu.