13:00 Haaksbergen - aangepast om 10:42

Column Ellen Temmink

Gelukkig in je baan?

In mijn ogen zijn er weinig banen in loondienst waar je volledig je ei kwijt kunt. Mensen die ondanks dit toch 40 uur per week in hun dit-is-‘m-eigenlijk-niet-baan werken, ik vind het maar gek. We zijn toch niet op deze wereld om maar af en toe te laten zien wat we in ons hebben? Noem me een idealist, maar ik vind mensen het leukst als ze met stralende ogen voor me staan, omdat ze blij zijn met wie ze zijn en wat ze doen. Jij toch ook? Ik adviseer bijvoorbeeld steeds vaker om vier dagen per week te gaan werken. Dan heb je alsnog een redelijk inkomen en heb je daarnaast tijd om je te ontplooien. Sommige geluksvogels hebben het trouwens wel allemaal in de baan die ze hebben: voldoening, prima beloning, ontwikkeling, leuke collega’s en leidinggevende, het kan niet op.

Het zou kunnen dat deze mensen een gen hebben waarnaar ik zowel verlang, als dat ik het vervloek. Het gen van de eeuwige tevredenheid. Het kan ervoor zorgen dat je je vrijwel altijd gelukkig voelt: heerlijk. Het kan er echter ook voor zorgen dat je veel te lang in een situatie blijft die eigenlijk ongezond is, een schijntevredenheid. “Ja, maar we doen het altijd al zo.” Als dat een typische uitspraak voor jou is, ga je dan maar achter de oren krabben.

Hoe kun je nou zwijgzaam iets blijven doen, terwijl je het eigenlijk niet wil? Nou, ik zal het je voor eens en altijd uit de doeken doen. Omdat je niet bereid bent de offers te doen die ervoor nodig zijn eruit te breken. 40 uur per week werken, terwijl je dat wat je doet niet leuk vindt, dat is een keuze. Soms onvermijdelijk voor je gevoel, maar een keuze.

De geluksvogels die een baan hebben die bij ze passen, zijn de mensen die hier bewust of onbewust andere keuzes in hebben gemaakt. Ze hebben bijvoorbeeld nee durven zeggen, ze hebben voor zichzelf durven opkomen, ze hebben in zichzelf geïnvesteerd en dat brengt ze daar waar ze nu staan. Ik vind dat getuigen van lef. Weet je, mijn punt is: ik zie gewoon het allerliefst overal geluksvogels die hun ei kwijt kunnen.

Ellen Temmink is columnist, coach en ondernemer. Reageer op deze column door te mailen naar info@ellentemmink.nl of kijk op www.ellentemmink.nl.