08 sep - 09:55 Haaksbergen - aangepast om 09:55

Johan Reekers was deelgenoot imposante fototentoonstelling Papendal

HAAKSBERGEN – Johan Reekers was onlangs op Papendal aanwezig bij de opening van de spraakmakende fototentoonstelling ‘Paralympische Spelen 1980-2021’. Ofschoon onze plaatsgenoot klaar was voor de Spelen in Tokio moest de handbikespecialist vanaf de reservelijst toekijken. ,,Het overhandigen van de symbolische fakkel aan de prinses was een eer en maakte veel goed.”

De tentoonstelling is een cadeau van provincie Gelderland en de gemeente Arnhem aan sportcentrum Papendal. Met de fakkel die Reekers aan Prinses Margriet overhandigde opende zij de tentoonstelling. Johan Reekers heeft een indrukwekkende historie op de Paralympische Spelen.

De Haaksbergenaar won in 1980 in Arnhem goud als zitvolleyballer. In totaal deed hij 9 keer mee aan de Paralympics, won 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons. Hij hoopte stilletjes in Tokio mee te doen. ,,Maar ik had allemaal jongere wereldkampioenen voor me. Dat wordt het lastig.”

Nederland hield in 1980 voor het eerst zo’n groot Paralympisch evenement. De tentoonstelling op Papendal laat zien hoe paralympische sport zich vanaf 1980 tot nu ontwikkelde. ,,De belangrijkste verandering is dat tegenwoordig beide Spelen in dezelfde stad plaatsvinden”, stelt Reekers vast. Of er sindsdien nou heel anders naar de paralympische sport wordt gekeken, kan hij moeilijk inschatten. ,,Ik denk wel dat mensen het eerst gezien of ervaren moeten hebben. Daarom is Papendal zo mooi. Daar komen alle sporters samen. Valide sporters zien hoe hard wij trainen. Ook wordt daar zichtbaar hoe de pers helpt: een goede zitvolleybalwedstrijd, of handbikerace is hartstikke mooi en spannend om naar te kijken. De Paralympische sport is sinds 1980 in ieder geval professioneler geworden. Maar datzelfde geldt voor de valide sporters. Voeding, materialen en spelregels zijn veranderd, maar andere dingen niet. We trainden toen ook al 4 tot 5 uur per dag.” Naast zijn eigen sportieve prestaties zet Reekers zich als ambassadeur in voor Uniek Sporten om mensen met een fysieke beperking meer te laten sporten. Ook geeft hij clinics voor Fonds Gehandicaptensport op scholen met (S)cool on Wheels. ,,Sporten heeft mij enorm geholpen bij de acceptatie van mijn handicap. Dat gun ik iedereen.”