10:50 Haaksbergen - aangepast om 10:52

Maak het inbrekers lastig met voorzorgsmaatregelen

HAAKSBERGEN – De zomervakantie is weer begonnen. Vanaf deze week zijn veel mensen er weer enkele weken tussenuit om te genieten van een welverdiende vakantie. Na twee jaar corona gaan we weer massaal verder weg. Eén groep die liever thuis blijft zijn inbrekers. Voor hen is het nu namelijk de drukste en meest lucratieve tijd van het jaar.

Wie eens goed zijn ogen de kost geeft in een woonwijk valt iets op: er staan aardig wat caravans voor de deur en bij sommige woningen is het ’s avonds al donker en ligt er post op de mat. Een teken dat de bewoners op vakantie zijn of gaan. Een teken waar ook een inbreker op let. Het is helaas een gegeven dat er in de vakantieperiode altijd een duidelijke piek zichtbaar is qua woninginbraken. Er is gelukkig al wel veel aandacht voor dit thema, onder meer door proactieve voorlichting van de politie en beveiligingsbedrijven. Ook gemeenten doen hun deel door buurten waakzamer te maken. Wat kunt u doen tegen een vakantie-inbraak? Een veilig huis begint bij goed hang- en sluitwerk. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die van je woning een fort kunnen maken, maar ook een gemiddelde bouwmarkt heeft een ruime selectie aan passende sloten en beveiliging met het politiekeurmerk Veilig Wonen. U kunt ook een certificaat krijgen voor een goed beveiligde woning, wat dan weer gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld een lagere verzekering.

De woning moet er ook zoveel mogelijk bewoond uitzien. Zo kan men hiervoor tijdschakelaars gebruiken op de verlichting. Daarnaast zijn er moderne trucjes zoals apparaten die de flikkering van een TV nauwkeurig nabootsen. Wie dan ook nog wat vaat op het aanrecht laat staan en een tijdschrift of boek op tafel gooit wekt al snel de indruk dat de bewoner gewoon thuis is.

Een alarmsysteem in combinatie met verlichting
op een timer kan inbrekers ontmoedigen.

De buurt speelt ook een belangrijke rol om inbrekers te ontmoedigen. Steeds meer straten en wijken ontdekken namelijk de WhatsApp-groep als waakzaam communicatiemiddel. Buren kunnen elkaar zo waarschuwen bij verdachte situaties.
Een waakzame buurt blijkt in de praktijk veel minder aantrekkelijk voor inbrekers. Veel gemeenten ondersteunden dit de afgelopen jaren door ook borden te plaatsen die aangeven dat een buurt waakzaam is.
Hier gaat namelijk een aantoonbaar afschrikwekkende werking van uit: dieven weten dat de pakkans groter is.

Naast het traditionele alarmsysteem dat alleen passief werkt kunt u de woning tegenwoordig ook voorzien van camera’s die zelfs op afstand in te zien zijn. Zo is het dankzij de altijd verbonden digitale deurbel mogelijk om zelfs vanuit Frankrijk te zien wie er bij u aan de deur komt – of wellicht andere plannen heeft.

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken benadrukt dat een inbraak altijd een zeer grote impact heeft op de bewoners. Het is een grote aantasting van je veiligheidsgevoel in de eigen woning. Preventie is dan ook belangrijk.