20 jul - 16:54 Haaksbergen - aangepast om 11:03

Marcel ten Thije o.g. Boonkkamp keerde twee keer terug bij O&K

HAAKSBERGEN – Bij Odink & Koenderink hebben in de afgelopen eeuw honderden Haaksbergenaren gewerkt. Veel onderdelen van schakelkasten werden vroeger volledig in eigen beheer gemaakt. Marcel ten Thije o.g. Boonkkamp had ooit meer dan driehonderd collega’s in het bedrijf aan de Parallelweg.

‘Liefde voor Odink & Koenderink nooit helemaal verdwenen’

Later, na de overname door General Electric in 2000, is er meer werk uitbesteed aan met name lageloonlanden in het Oostblok. Anno 2022 werken er ruim zestig mensen bij Odink & Koenderink. “Het aantal medewerkers is niet meer te vergelijken met vroeger. Daarmee bedoel ik met name de jaren tachtig. Dus nog ver voor de eerste overname door General Electric (GE). Toen in 2018 de elektrodivisie van GE wereldwijd werd verkocht aan ABB, kreeg Odink & Koenderink weer een nieuwe eigenaar. Een opsplitsing van het leveringsprogramma was het gevolg, Odink & Koenderink gaat zich meer richten op infrastructuur, dus installaties geschikt voor buitenopstelling. Alle hoofd- en onderverdeelinrichtingen ten behoeve van gebouwen bleven onder de paraplu van ABB. Daardoor nam het aantal werknemers verder af. Maar in de komende jaren gaan we weer groeien”, zegt de 61-jarige inwoner van Haaksbergen vol vertrouwen.

Ten Thije o.g, Boonkkamp is accountmanager bij Odink & Koenderink. Hij zette in de jaren tachtig zijn eerste stappen in het bedrijf. “Ik ben begonnen in 1986. Eerst in de binnendienst, later als accountmanager in de regio West-Nederland.
Odink & Koenderink stond bekend als een bedrijf met een heel sociaal beleid. De vroegere eigenaar Wim Koenderink vond dat belangrijk. Er was plek voor enkele honderden mensen, met name doordat veel in eigen beheer werd geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan zetwerk, koperwerk, boren, tappen en vervaardiging van bevestigingsbeugels.
Later zijn die werkzaamheden afgestoten naar landen waar het loon veel lager was. Polen bijvoorbeeld. Dat is gebeurd na de overname door General Electric. Dat was een wereldwijd bedrijf. Die overname in 2000 heb ik overigens niet meegemaakt. Op dat moment, een jaar voor de eeuwwisseling, was ik net aan een nieuwe uitdaging begonnen in Hilversum. Daarna is het nodige veranderd qua werkmethodes en richtte Odink & Koenderink zich op haar kerntaken: het ontwikkelen en vervaardigen van schakel- en verdeelinrichtingen. Dit had destijds ook consequenties voor het aantal arbeidsplaatsen. In vier jaar tijd werd het personeelsbestand verlaagd van 320 naar 200 medewerkers, een roerige tijd dus.” Er waren in die periode tot 2010 nog meerdere reorganisaties. Ook Ten Thije o.g. Boonkkamp vertrok nogmaals en nam dus voor de tweede keer afscheid.

Opnieuw lonkte elders een nieuwe functie. Zijn tweede vertrek duurde twaalf jaar. Want anderhalf jaar geleden werd hij gepolst opnieuw terug te keren. Daar had de Haaksbergenaar wel oren naar. “Ik ben weliswaar twee keer weggeweest, maar de liefde voor Odink & Koenderink is nooit helemaal verdwenen. De nieuwe functie sprak me volledig aan. Bovendien is het een fantastisch bedrijf.” Na General Electric kwam Odink & Koenderink in handen van ABB. “Dat was in 2018. Maar die periode is kort geweest. Slechts twee jaar. ABB richt zich op verdeelinrichtingen voor binneninstallaties. Dat soort werk bleef behouden voor ABB.

In 2020 werd Staka in Oosterhout de nieuwe eigenaar van Odink & Koenderink waarmee wij ons volledig zijn gaan richten op verdeelsystemen voor buitenopstelling. Denk hierbij aan roestvaststalen voedingskasten voor openbare verlichting voor gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat, laadpleinen voor elektrische auto’s, voedingskasten voor de treinwissels van ProRail buiteninstallatie en natuurlijk voedingskasten ten behoeve van de netbeheerders. Daarin zijn wij gespecialiseerd en werken we mee aan de infrastructuur voor de toekomst. Deze markt is volop in beweging door de gewenste verduurzaming. Zonnepanelen en elektrische auto’s moeten natuurlijk gevoed worden. Innovatie op basis van klantvraag is voor ons dan ook een sleutelwoord.” Ten Thije o.g. Boonkkamp noemt de Compacte Aansluit Module (CAM) als innovatief voorbeeld. “We gaan aan de slag met het maken van CAM-kasten. Liefst 100.000 stuks per jaar in een aantal uitvoeringen. Het voordeel van de CAM-kasten is de enorme tijdsbesparing voor installateurs.
Gemiddeld genomen heeft men zestig procent minder montagetijd nodig. Deze tijdsbesparing is een groot voordeel in de huidige periode, waarin een tekort is aan vakbekwame installateurs. Met Odink & Koenderink blijven we ons dus richten op klantspecifieke oplossingen. De nieuwe CAM-kasten zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Weekblad Rond Haaksbergen schenkt momenteel in een serie artikelen aandacht aan Odink & Koenderink, een elektrotechnisch bedrijf dat gespecialiseerd is in schakelmateriaal. Dit bedrijf is gezichtsbepalend aan de Parallelweg, maar zal naar meer dan honderd jaar verhuizen naar Stepelo.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-RPY4R1NFFS window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RPY4R1NFFS');