12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:26

Preventief bestrijden Eikenprocessierups

Alleen eiken van gemeente binnen bebouwde kom

HAAKSBERGEN – Al een aantal jaren wordt Nederland in het voorjaar geteisterd door de eikenprocessierups. Ook dit jaar gaat de gemeente Haaksbergen dit nationale plaagdier te lijf. Uit eerdere ervaringen blijkt dat het bijzonder zinvol is om zo veel mogelijk preventief te bestrijden. Daarom ligt het accent in de Haaksbergse bestrijding vooral op preventie met biologische methoden. Begin april wordt gestart met de eerste ronde: bestrijding met levende aaltjes. Stap twee vindt een paar weken later plaats door een bacterie in de bomen te spuiten. De verwachting is dat met deze intensieve bestrijding vooraf er veel minder ongemak komt.

De gemeente Haaksbergen heeft hetzelfde budget beschikbaar als vorig jaar (35.000 euro), maar de aanpak is toch wat anders. Haaksbergen maakt nog meer dan voorheen gebruik van preventieve methoden en concentreert zich daarbij op alle eiken die eigendom zijn van de gemeente binnen de bebouwde kom. Dat geldt voor Haaksbergen, Buurse en Sint Isidorushoeve, alsook voor de directe omgeving van sportvelden. Waar eerdere jaren alleen ‘hotspots’ – waar zich veel mensen begeven – preventief bestreden werden, wordt nu de hele bebouwde kom aangepakt. De verwachting is dat er daardoor veel minder nesten in de bomen zullen voorkomen. Als er vervolgens toch nesten zijn, dan worden die weggezogen.

Geen bestrijding in buitengebied

Buiten de bebouwde kom vindt in het geheel geen bestrijding meer plaats. Natuurwetgeving staat bestrijding in het buitengebied waar beschermde vlinders zijn niet meer toe. Hier moeten vooral de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen hun werk doen, zoals vliegen, wespen en kevers. Bloemrijke bermen, perken en tuinen zijn goed voor de natuurlijke vijanden van de rupsen. De afgelopen jaren heeft de gemeente veel bloembollen geplant en bloemzaden gezaaid. Daar heeft Haaksbergen nu profijt van. De gemeente gaat er ook mee verder, ook binnen de bebouwde kom.

Pimpelmezen

Pimpel- en koolmezen zijn dol op rupsen. Daarom heeft de gemeente vorig jaar 75 vogelhuisjes opgehangen, met een uiteindelijke bezettingsgraad met vogelnestjes van 80 procent. Ook de wijkraad Hassinkbrink hing 30 vogelhuisjes op. De gemeente juicht het zaaien van bloemzaden, poten van bollen of plaatsen van nestkastjes door inwoners toe. Hoe meer bio-diversiteit, hoe beter.