
HAAKSBERGEN – In de Wissinkbrink worden momenteel de 5 geplande kavels bouwrijp gemaakt waarop belangstellenden een landhuis naar eigen smaak kunnen neerzetten. Ooit was hier een hele woonwijk gepland.
Het plan moet de roerige geschiedenis van dit deel van Haaksbergse buitengebied definitief doen vergeten. Rond de eeuwwisseling was het nog beoogd uitbreidingsgebied naast Hassinkbrink 2. Met een beetje fantasie is de afslag op de rotonde in de Noordsingel ter hoogte van de Madelief nog zichtbaar. De bankencrisis gooide destijds roet in het eten, waardoor gemeentes duur aangekochte bouwgrond uiteindelijk al dan niet ten dele moesten afwaarderen. Haaksbergen verkocht ruim 35 hectare bouwgrond aan de provincie, waarvan het later een kleine 6 hectare terugkocht met bouwbestemming. ,,Voorbereidingen voor de bouw van 5 ruime, landschap ingepaste woningen, zijn nu in volle gang”, meldt woordvoerder Erwin Iping van de gemeente desgevraagd.
De afgelopen weken is het perceel op de hoek Wissinkbrinkweg – Hassinkbrinkweg bouwrijp gemaakt en is naast het grondwerk riolering aangelegd en bekabeling als glasvezel getrokken. De locatie Wissinkbrink stond als uitbreidingswijk van Haaksbergen gepland. Door de crisis is dit er in de praktijk nooit van gekomen. Het landschap van de Wissinkbrink is hierdoor jarenlang een soort van ‘pauzelandschap’ geweest, waar agrarische bedrijven zijn vertrokken en woningen werden verhuurd aan tijdelijke bewoners. Inmiddels is de woningmarkt weer een hele tijd in beweging en is door initiatieven op die woningmarkt op verschillende plekken op de Wissinkbrink nieuwbouw gerealiseerd op bestaande woonplekken. Daarvoor zijn oude boerderijen geweken of gerenoveerd. Ook de gemeente Haaksbergen was daarnaast voornemens hier gronden te ontwikkelen. Het landschap tussen de Noordsingel en de N18 transformeert zich hiermee tot een woonlandschap met riante woningen in het groen, ook wel landschapskamers genoemd. ,,Op de schaal van het landschap is dit voor het voormalige ‘pauzelandschap’ een goede ontwikkeling”, stelt Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur. ,,Het vraagt echter wel om een benadering die hier een landschappelijk en integraal antwoord op geeft en de juiste ruimtelijke balans tot stand brengt.”
Nieuwe houtwallen
Om deze balans aan te kunnen tonen zijn landschappelijke bouwstenen ontwikkeld, waarmee ruimtelijke kwaliteitsverbeteringen in het gebied tot stand komen. Niet alleen voor de beoogde bouwlocatie, maar voor de Wissinkbrink als geheel. Zo wordt het oorspronkelijke beeld versterkt door de aanleg van nieuwe houtwallen en is er een wandelroute in de vorm van een ommetje ingetekend. In de punt van de kruising is gelijktijdig met het bouwrijp maken een soort wadi gerealiseerd als zone voor wateropvang in combinatie met een struinpad voor recreatief medegebruik. Daarvoor is de bovenste laag afgegraven en zijn daarmee uitstekende voorwaarden ontstaan voor de spontane ontwikkeling van natuurlijke vegetatie. De eerste watervogels zijn al gesignaleerd.
Verkoop
Zodra het voorwerk is voltooid zal de verkoopbrochure worden afgerond door Burbach Makelaars waar de opdracht door de gemeente is neergelegd. ,,Daarna zal de gegadigdenlijst worden aangeschreven”, geeft woordvoerder Iping aan. ,,Mocht dit niet leiden tot de verkoop van alle kavels dan zullen overgebleven kavels via deze makelaar te koop worden aangeboden.”