27 mrt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:23

Anne Frankproject voor kweken van onderling begrip

HAAKSBERGEN – Sinds een aantal jaren verlenen jongeren van de Anne Frank Realschule in Ahaus hun medewerking bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Een gezamenlijke uitvoering met de Anne Frankschule van het jaarlijkse Anne Frank project moet leren of het zowel in Haaksbergen als in Ahaus uitvoerbaar is in de toekomst.

Want zo redeneren ze bij de stichting, de media laten ons dagelijks zien dat we aandacht moeten blijven schenken aan het streven om de vele negatieve tendensen in onze samenleving een halt toe te roepen. ,,Daarom wordt ook dit jaar het Anne Frankproject voor de bovenbouw van onze basisscholen aangeboden. Om onderling begrip te kweken tussen kinderen uit de verschillende culturen en geloofsrichtingen van onze Haaksbergse gemeenschap. Om onwetendheid, vooroordelen en discriminatie tastbaar en bespreekbaar te maken en te werken aan de vorming van jongelui met een open mind. Voor nu en voor de toekomst.” De Stichting Anne Frankproject zegt dankbaar te zijn voor de grote bereidheid tot medewerking van de leraren op de scholen en de rondleiders van de gebedshuizen tijdens de bezoekochtenden. Die zijn dit jaar op 2, 3 en 4 april.

Uitvoering project

De begeleiders op de scholen kunnen bij de aanbieding van het project gebruik maken van de Anne Frankkrant 10+ en een hele reeks andere materialen, aangeboden door de Anne Frankstichting te Amsterdam. Ook de door de werkgroep zelfontworpen leskisten bieden veel gevarieerde materialen, die onderwerpen aan de orde stellen rond Betsie Frankenhuis, onze Haaksbergse Anne Frank. Onderwerpen  als: ”Betsie Frankenhuis en haar familie”, “Het huis van Betsie”, “de Vredeskist” en “De koffer van de vluchteling” geven aan, dat de organiserende werkgroep streeft naar meer invulling van de plaatselijke gebeurtenissen. De leerlingen kunnen via opdrachten zelfstandig aan de slag. ,,Deze leskisten rouleren langs de scholen.

Ook kunnen de scholen nog nevenactiviteiten ondernemen tijdens de uitvoering van het project zoals monumenten bezoeken en het leggen van bloemen bij het beeldje van Betsie Frankenhuis naast de synagoge of bij de graven van de geallieerde vliegers op het kerkhof aan de Enschedesestraat.

Eigen website

Het Haaksbergse project beschikt dankzij de onderwijswerkplaats over een eigen website, onderhouden door Riny Molenkamp: www.annefrank-project.nl. Haaksbergen is al 37 jaar verbonden aan het project.