18 dec - 20:01 Haaksbergen - aangepast om 20:01

Bouw Horstervennehoes hoogste punt bereikt

HAAKSBERGEN – Bij de schaapskooi aan de Schapendrift in Buurse ging afgelopen week de vlag in top. Het teken dat het hoogste punt was bereikt van het in aanbouw zijnde educatie- & informatiecentrum. Dat werd gevierd in het Horstervennehoes met een richtemöaltje. Met dit derde markante bouwwerk nadert het fraaie complex van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) zijn voltooiing.

Voor de SSH is de bouw van het educatie- & informatiecentrum de kers op de taart. Niet alleen de schaapskudde wordt van hieruit gepromoot. Het is ook dé plek waar op een eigentijdse manier informatie valt te halen over het Haaksbergerveen. ‘Beleving’ van dit unieke natuurgebied staat centraal. Dat gebeurt onder meer door middel van virtual reality, interactieve touchscreens, geocaching en gps-tracking. Met name om het ook voor de jeugd boeiend te maken. In het voormalige skoapskot kunnen groepen van de meeste uiteenlopende pluimage terecht. Van schoolklassen, families en bedrijven tot seniorengroepen en verenigingen. De (technische) inrichting van het gebouw is mogelijk geworden dankzij een subsidie van 100.000 euro uit het Europese Leader-fonds.

Replica

Het ontmantelde skoapskot lag al een tijdje in de opslag. In afwachting van de financiële middelen voor herbouw van de ruim 200 jaar oude schapenstal. Ooit het onderkomen voor de schaapskudde van de Buurser boerenfamilie Scholten Steenberg. Eerder al deed het Rabo Stimuleringsfonds een duit in het zakje voor de ontmanteling van het historische skoapskot. De Stichting Han Bevan, de grootste sponsor van de schaapskooi, heeft ook nu een flink bedrag beschikbaar gesteld.

Energieneutraal

Het markante bouwwerk is energieneutraal. Het is uitstekend maar onzichtbaar geïsoleerd. Warmte wordt opgewekt met een luchtwarmtepomp. Deze wordt, net als de schaapskooi zelf, van stroom voorzien door 52 zonnepanelen op het dak van de bestaande kapschuur. Uitsluitend Haaksbergse ondernemingen zijn betrokken bij de bouw van het educatiecentrum: Aannemersbedrijf Vogt, Langezaal Infra & Milieu, Electro Breukers  en Michorius Installatiebedrijf. Buursenaar en oud-aannemer Bennie Deeterink begeleidt de nieuwbouw. Hij heeft veel ervaring met agrarische en historische bouwprojecten. Naar verwachting zal het educatie- en informatiecentrum rond de zomer van 2019 in gebruik worden genomen.