03 mei - 14:01 Haaksbergen - aangepast om 15:02

Column Brigitte Baumeister

Verbinding
Ze lagen weer volop in de supermarkten vorige week, oranje tompoucen, soezen en ander gebak met oranjekleurige versieringen. Ze werden bovendien goed verkocht. De afnemende populariteit van ons koningshuis is daaraan zeker niet af te lezen. Zo’n dag nodigt kennelijk toch uit om deze samen te vieren en iets oranjes past daarbij. Zo verbindt Koningsdag veel mensen.

Andere dagen die voor verbinding zorgen zijn deze week Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ik vind het altijd weer indrukwekkend om op 4 mei om acht uur een grote menigte op de Dam stil te zien zijn. Hoe groot is dan de tegenstelling de volgende dag, waarop overal in het land samen feest gevierd wordt met volop muziek. De beleving van rouw en vreugde op deze dagen verbindt mensen onderling, zowel in het heden als in het verleden. 

Behalve deze landelijke dagen, kent iedereen wel persoonlijke rouw- en feestdagen, waarbij we verbonden zijn met mensen in onze eigen kring. Behalve via direct contact en sociale media, kunnen we nog op veel andere manieren met elkaar verbonden zijn, door tijd en ruimte heen. Iets wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt kan je opeens verbinden met mensen of situaties in het heden of verleden. 

Zo kan een afscheid van iemand in je omgeving helpen om niet alleen het huidige, maar ook het verdriet, dat in je wordt ‘aangeraakt’ te verwerken. Een foto van een dierbare overledene of iemand die je tegenkomt en hierop lijkt, kan een warme of verdrietige herinnering oproepen. Bij een gevoel van gemis kan het troost bieden om in gedachten iets te vragen. Als je diegene goed hebt gekend weet je het antwoord. Zo ben je toch even verbonden. 

Op een feest dat je meeviert kun je extra genieten bij de gedachte aan je eigen gevierde of toekomstige feest. Een stem of uitdrukking die je hoort, kan je herinneren aan iemand. Een geur of gerecht van vroeger kan je opeens ‘verplaatsen’ naar je kindertijd. Uiteraard kun je je ook verbinden met een doel dat je nastreeft en de eerste stap er naartoe. Zo zijn we veel vaker verbonden dan we ons bewust zijn. 

Gezamenlijk rouwen kan verdriet draaglijker maken en gezamenlijk vieren vreugde vergroten. De overeenkomst tussen droevige en feestelijke gebeurtenissen is heel vaak muziek. Ze kan mensen in dezelfde stemming brengen en ondersteunt daarmee de verbinding, die op haar beurt de veerkracht in ons versterkt, te allen tijde…

Brigitte Baumeister