23 jul - 11:00 Haaksbergen - aangepast om 14:52

Enorme hitte op komst. Wat te doen?

HAAKSBERGEN – De temperaturen stijgen deze week tot ver boven de 35 graden. Ook in Haaksbergen. Tuinliefhebbers zijn radeloos, boeren maken zich grote zorgen, het Buursermeertje valt deze week weer droog en de Waterschappen trekken noodplannen uit de kast. En hoe verkleinen we gezondheidsrisico’s voor kwetsbare mensen? Die laatste belangrijke vraag nemen we deze week onder de loep in Rond Haaksbergen.

Extreme hitte is voor niemand plezierig. Kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een chronische aandoening kunnen er zelfs serieuze gezondheidsklachten van krijgen. Extreem warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwteof zelfs bewusteloosheid optreden. Om kwetsbare groepen tegen extreme hitte te beschermen, worden er vanuit de overheid maatregelen genomen wanneer tropische temperaturen dreigen. Dit noemen we het Nationale Hitteplan. Dit hitteplan is in 2007 opgesteld. De bedoeling is dat er een preventieve werking van uitgaat.

Ouderen vormen de grootste risicogroep voor klachten die verband houden met warm weer. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Zelf kun je een heleboel doen om te zorgen dat je geen problemen krijgt door de hitte.

Drink elke dag voldoende water. Het liefst water en geen alcohol. Behalve water kun je ook vruchtensappen, bouillon, sportdrankjes en melk drinken.

Ga voorbereid op pad: neem een fles water mee, draag lichtgekleurde kleding van katoen of linnen en iets op je hoofd.

Houd een siësta. Tussen 12 en 16 uur kun je beter niet buiten komen en niet al te veel inspanningen doen. Geef jezelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.

Eet gezond. Groentes en fruit bevatten behalve water ook een heleboel vitamines en zouten. Bedenk dat het ‘hondsdagen’ zijn; door de hitte bederft voedsel snel. Bewaar etenswaren niet te lang en houd ze goed gekoeld. Een voedselinfectie kun je nu niet gebruiken.

Zoek verkoeling. Maak je gezicht, hals en polsen nat. Neem een niet te koude douche, een voetenbadje, leg een natte handdoek in je nek of bespuit jezelf met de plantenspuit. Een ventilator kan ook helpen.

Hoge zonkracht

Extreme hitte gaat vaak gepaard met hoge zonkracht. Als mensen huid blootstellen die gewoonlijk niet wordt blootgesteld aan de zon, kan snel zonnebrand optreden. Hiermee lopen ze een groter risico op huidkanker. Bij zonkracht 6 tot 7 kan een ongewende en zongevoelige huid al na 15-20 minuten verbranden. De zonkracht hangt echter niet af van de temperatuur. Goed insmeren, met een hoge factor is belangrijk. Probeer daarnaast tussen 11 en 16 uur uit de zon te blijven.

Koel in huis

Hoe houd je de warmte uit je woonruimte? Hou de zon buiten. Zo lang de zon schijnt, houd je lamellen en gordijnen dicht. Sluit deuren en ramen. Zo gauw de zon onder is, kun je gaan luchten. Doe zoveel mogelijk ramen open. Als dit niet kan, zorg dan dat zoveel mogelijk ventilatieroosters open staan.

Slaap fris. Zorg dat je beddengoed luchtig is, vervang het dekbed door een laken. Ventileer de slaapkamer goed, zonder dat het tocht.

Gebruik een ventilator. Met een ventilator houd je je leefomgeving koel. Zorg wel dat deze niet direct op je gericht staat. Vermijd grote temperatuursverschillen en tocht.

Oogje in het zeil

De zomerperiode is een tijd waarop veel mensen op vakantie zijn. Vooral mensen met weinig sociale contacten blijven dan alleen achter. Het is dus belangrijk dat je goed op elkaar blijft letten. Bel op afgesproken tijden op of vraag anderen jou te bellen. Ook kun je een abonnement op een alarmsysteem nemen.

Als je als mantelzorger op vakantie gaat, zorg dan dat je de zorg overdraagt aan buren, familieleden of de thuiszorg. Geef hen een lijst met belangrijke telefoonnummers. Overhandig de huissleutel aan een vertrouwd persoon en bel zelf op afgesproken tijdstippen op.