Hardlopen in de kou? Let dan hierop!
Het is weer winter en dat betekent dat de temperaturen flink dalen. Maar dat betekent niet dat je jouw hardloopschoenen aan de wilgen moet hangen! Integendeel, hardlopen in de kou kan een geweldige manier zijn om fit te blijven en tegelijkertijd van het prachtige uitzicht te genieten. Want laten we nu eerlijk zijn, hoe mooi is het om tijdens de vroege uurtjes door het bos te lopen en te zien hoe de natuur ontwaakt. Toch zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Het is namelijk even anders op het moment dat je bij een graad of 5 gaat hardlopen of dat het 21 graden is. Daarom hebben we een aantal tips voor je, die het lopen een stuk aangenamer maken, maar er ook voor zorgen dat je geen risico loopt, bijvoorbeeld op het scheuren van spieren of onderkoeld raken.
De juiste hardloopkleding
Als je gaat hardlopen in de kou, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. En dat begint met de juiste kleding. Je wilt natuurlijk warm blijven, maar ook niet oververhit raken tijdens je run. Het dragen van meerdere dunne lagen kleding is een slimme zet. Op deze manier kun je de temperatuur reguleren door indien nodig een laagje uit te trekken of juist toe te voegen.
Koop bijvoorbeeld een goede sport legging dames, waarover je eventueel nog een andere broek kunt doen, mocht het toch wat kouder zijn dan verwacht. Daarnaast is het ook belangrijk om thermokleding te dragen. Thermokleding is namelijk speciaal ontworpen om je warm te houden tijdens het sporten. Kies voor kleding gemaakt van ademende materialen
die je zweet snel afvoeren en je isoleren tegen de kou. Vergeet je hoofd, handen en voeten niet! Je verliest veel warmte via je hoofd, handen en voeten. Draag daarom een muts, handschoenen en goede sokken om deze delen van je lichaam warm te houden.
Zorg voor schoenen met goede grip
Naast de kou, kan de winter ook zorgen voor gladde wegen en paden. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen uitglijden en vallen tijdens het hardlopen. Draag schoenen met goede grip en kies voor hardloopschoenen met een stevig profiel dat zorgt voor extra grip op gladde ondergronden. Pas je tempo ook aan, mocht dit nodig zijn. Door je tempo iets naar beneden bij te stellen, verminder je de kans op uitglijden. Neem kleine stapjes en loop rustig over gladde stukken.
Zo kun je toch lekker blijven bewegen, maar verklein je wel de kans dat je straks gestrekt gaat. Omdat het tijdens de wintermaanden vaak een stuk eerder donker is, is het verstandig om ook rekening te houden met hoe goed je zichtbaar bent. Draag bijvoorbeeld schoenen met een reflectie.
Doe een warming up
We staan er niet altijd bij stil, maar als je direct begint met hardlopen, terwijl je spieren nog hartstikke koud zijn, dan is de kans op blessures natuurlijk aanzienlijk. Het is dan ook belangrijk om niet alleen een goede sportbh, sportlegging en sportschoenen te kopen, maar ook te zorgen dat je de spieren eerst opwarmt voordat je direct begint met hardlopen. Dit kun je doen door wat oefeningen zoals; knieheffen, hakken-billen en zijwaartse bewegingen om je spieren op te warmen.