09:37 Haaksbergen - aangepast om 10:35

‘Kansen om oude sfeer terug te brengen’

HAAKSBERGEN – Nu er rond de Markt wordt gebouwd en concrete plannen worden gesmeed tot verdere ontwikkeling  met onder meer verfraaiing van het pand Leussink tot oude Hotel Centraal tijden, pleit de Sectie Erfgoed van de Historische Kring Haaksbergen voor meer aanpassingen die Markt in oude staat herstellen.

Het marktplein van Haaksbergen was in de 70’er jaren nog een van de mooiste pleinen van Twente. Een groen plein omringd door karakteristieke gevels en gedomineerd door de eeuwenoude Pancratiuskerk, opgetrokken in de sfeervolle Bentheimer zandsteen. ,,Helaas is ook dit plein niet ontkomen aan de kaalslag van de afgelopen decennia. Het groen is grotendeels verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een kaal evenementenplein. Het is duidelijk dat ook marktpleinen geschikt zijn gemaakt voor meerdere activiteiten”, constateert Clemens Wentink, die zeer is begaan met de teloorgang van deze  ooit zo sfeervolle plek in hartje Haaksbergen. ,,Er is nu ruimte voor een breed scala van mogelijkheden, die vooral in de zomer veel publiek trekken. Toch is de oude charme van het plein verdwenen en zes dagen van de week ligt er een leeg plein, dat wacht op het volgende evenement. Gelukkig staat er af en toe nog een kaaskraam.”

Nu er op korte termijn weer gebouwd gaat worden, zijn er volgens Wentink nieuwe kansen om iets van de oude sfeer terug te brengen. ,,Dat kan door het kleine pleintje grenzend aan het voormalige Griekse restaurant te herscheppen in een groene enclave. Het bronzen beeldje van de Hoksebargse Dansers van Jan Kip, dat tijdelijk opgesteld staat in het Gemeentehuis, kan dan terugkeren naar de oude plek. En  misschien is er een creatieve ontwerper in staat enig water in dit stukje oud Haaksbergen terug te brengen met een knipoog naar de Buurserbeek die hier vroeger stroomde.”

Pleinen zijn volgens Clemens Wentink de belangrijkste sfeermakers in menige stad en dorp. ,,Op deze manier kan het eeuwenoude marktplein van Haaksbergen weer de huiskamer worden van het dorp. Een plek waar het iedere dag plezierig genieten is van een wandelingetje een terrasje pakken of een praatje op een bankje in de schaduw van de Lindeboom.”