11:13 Haaksbergen - aangepast om 11:13

Koninklijke waardering voor Jolande ten Thije-Asbroek

Altijd bereid om anderen te helpen, plichtsgetrouw, een mens met een gouden hart. Om haar jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving is Jolande ten Thije-Asbroek (63) afgelopen zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In de Beckumse Blasiuskerk speldde burgemeester Rob Welten haar de bijbehorende versierselen op.

Heb je tijdens de Hubertusviering nét de laatste woorden van je lezing uit Genesis uitgesproken, komt ineens de burgemeester de kerk binnen, gevolgd door je naaste familie. ‘Wat is dit dan?’ zie je de stomverbaasde Jolande ten Thije-Asbroek denken. In zijn toespraak maakt Rob Welten duidelijk waarom hij de Haaksbergse – in naam van de koning – een koninklijke onderscheiding mag uitreiken.  Uitgerekend op de dag dat de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) zijn 40-jarig jubileum viert. In de prachtig in jachtsferen gehulde Blasiuskerk – het werk van Jolande zelf… – speldt Welten haar de versierselen op. “Een speech heb ik niet voorbereid, want dit verwacht je niet”, stamelt de kersverse lintjesdrager in de microfoon. “Als ineens je kinderen en kleinkinderen voor je staan. En je krijgt ook nog een lintje, dat doet je wel wat. Tja, en of ik dit nou verdiend heb…” Het antwoord spreekt voor zich: een daverend applaus vanuit de kerkbanken.

Waslijst

Met een imposante waslijst met verdiensten onderstreept Welten de benoeming van Jolande ten Thije tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een kleine greep hieruit. Zo is de geboren Beckumse al sinds 1971 actief bij het zangkoor van de H. Blasiuskerk. In die halve eeuw beperkt haar betrokkenheid zich niet tot zingen alleen. Zijn er speciale vieringen, dan versiert ze samen met anderen de Beckumse kerk met zelfgemaakte bloemdecoraties. Jolande is betrokken bij het samenstellen van misboekjes en notuleert de koorvergaderingen. En ze organiseert de jaarlijkse Hubertusviering, opgedragen aan de patroonheilige van de jacht.  Daarmee is meteen de link gelegd met haar andere passie: de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG).

Boerenjagers

In de geest van haar vader, medeoprichter van de NOJG, sluit Jolande – inmiddels wonend in Haaksbergen – zich in 1981 aan bij de landelijke vereniging van boerenjagers. Al die tijd is het secretariaat bij haar in goede handen. Deels een parttimebaan, voor een nóg groter deel vrijwilligerswerk. Niets is Jolande teveel. Voor Jacht & Beheer, het ledenmagazine van de NOJG, neemt ze interviews af in alle uithoeken van ons land. Ze laat autoriteiten uit de natuur- en jachtwereld aan het woord die hun kennis en ervaring delen. Mede door deze verhalen is Jacht & Beheer uitgegroeid tot een professioneel, educatief en geliefd tijdschrift, het visitekaartje van de NOJG. Ook is ze namens de NOJG gastvrouw op beurzen en ledenbijeenkomsten. “Ik hoop hier nog een poosje mee door te gaan.”