11 jul - 09:10 Haaksbergen - aangepast om 09:13

Vakantie! Maar let op wat u meeneemt. Tips van de wijkagent.

De vakantie komt er weer aan en veel mensen gaan naar het buitenland. Weet dat in veel landen wetten en regels anders zijn (en strenger!). Houd o.a. met onderstaande rekening om geen problemen te krijgen. 

SPEELGOEDPISTOLEN
Op de vakantiebestemming worden vaak zogenaamde “balletjespistolen” verkocht. Dit zijn speelgoedpistolen waar je kleine plastic balletjes mee weg kunt schieten. Deze pistolen lijken soms levensecht, vooral ook door de loop met gat waar het balletje door weggeschoten wordt. In Nederland zijn deze speelgoedpistolen verboden omdat ze geschikt zijn voor dreiging. Als je aangetroffen wordt met zo’n pistool kun je ervoor worden aangehouden. Buiten dat loop je het risico dat de politie hun pistool kan trekken omdat ze denken dat je een echt pistool hebt. Het advies is dan ook om deze speelgoedpistolen niet te kopen. 

Let op dat je bij terugkomst ook heel veel goederen niet in mag voeren. Op de site van de DOUANE kun je kijken wat allemaal verboden is in te voeren en waar je aan moet denken.

DRUGS: 
Weet dat de straffen in heel veel landen erg streng zijn voor het vervoeren/ invoeren/ uitvoeren en het bezit van drugs. Zelfs voor hash, wiet of XTC pillen kun je behoorlijke gevangenisstraffen krijgen.  

WONING: 
Tijdens de vakantieperiode zijn veel bewoners afwezig. Hoe veilig is uw woning? Heeft u uw woning wel eens kritisch bekeken? 

 

Een paar dingen waar u zelf aan kunt denken: 

* laat uw post regelmatig weghalen door familie of vrienden. Inbrekers kunnen aan de opgehoopte post zien dat iemand niet thuis is. 

* Laat ook de gordijnen gewoon open omdat het overdag erg opvalt als alles potdicht zit.  

* Spreek op de voicemail niet in dat u op vakantie bent. Zo kan een inbreker controleren of de bewoners afwezig zijn. Laat ook geen berichten achter op facebook- of twitter dat u met vakantie gaat. Inbrekers kunnen ook zoeken op twitter en facebook als ze iemand herkennen of kunnen herleiden naar een adres. 

* door binnenlampen aan te sluiten op tijdschakelaars, die op verschillende tijden aan- en uit gaan, lijkt het net of de bewoners thuis zijn. 

* het is handig als u een sleutelhouder heeft en de naam en telefoonnummer van de sleutelhouder bijvoorbeeld op de salontafel legt. Bij eventuele problemen weet de politie wie ze moeten bellen.

 

TELEFOONNUMMERS EN BEREIKBAARHEID POLITIE:

Het telefoonnummer van de politie is natuurlijk 0900-8844. In spoedgevallen (bij gevaar/ letsel of als je een inbraak ziet gebeuren) bel je 112. Je kunt 112 trouwens ALTIJD bellen, ook zonder beltegoed of zelfs zonder simcard erin.

Je kunt de politie ook via internet een bericht sturen. Ook kunnen veel aangiftes via internet gedaan worden. Kijk anders eens op WWW.POLITIE.NL   daar staan heel veel interessante zaken op.

 

PRETTIGE VAKANTIE  !

 

Levent Turegun
Wijkagent  Hassinkbrink / De Pas / St. Isidorushoeve
HAAKSBERGEN

Politie | Eenheid Oost | District Twente | BT Twente-Midden |