
Verdriet en boosheid na diefstal
HAAKSBERGEN – Verdriet, ongeloof en boosheid. Dat gevoel overheerst bij nabestaanden en eigenaar Rudie ter Haar en contactpersoon Sabine Westendorp van Herdenkingspark Scholtenhagen. Steeds werden er bloemen bij het herdenkingsmonument gestolen.
Het verdriet bij nabestaanden is groot. Nu is de dief bekend. “We willen dat hij een verbod krijgt om hier in de toekomst terug te komen.” De politie heeft onlangs aan de Jan Steenstraat een 62-jarige man van Syrische afkomst aangehouden, die wordt verdacht van diefstal in het Herdenkingspark Scholtenhagen. Met deze aanhouding komt voor meerdere nabestaanden en Ter Haar en Westendorp een einde aan een lange tijd van onzekerheid. Sinds enkele jaren wisten ze dat er af en toe een ongewenste gast het herdenkingspark opliep om bloemen, planten en potten te stelen. Die staan bij een herdenkingsmonument waar nabestaanden troost vinden. Herdenkingspark Scholtenhagen aan de Scholtenhagenweg is een park waar bomen worden geplant ter nagedachtenis aan overledenen. De as wordt dan bij de boom begraven. Bloemen, planten, foto’s en andere gedenkobjecten kunnen bij een herdenkingsmonument worden neergezet. ,,Maar sinds enkele jaren merkten we dat er af en toe iets werd weggenomen. Bloemen waren opeens weg. Een solarvlinder van ons bijvoorbeeld was er ook niet meer”, zegt een echtpaar uit Haaksbergen, dat liever anoniem blijft.
De man en vrouw uit Haaksbergen gaan regelmatig naar het herdenkingspark om troost te zoeken na het overlijden van hun dochter. De diefstal maakte hen verdrietig en boos. Westendorp en Ter Haar hoorden ook van andere nabestaanden dat er bloemen en planten verdwenen. Ze hoopten de onbekende onverlaat een keer te betrappen. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Herdenkingspark Scholtenhagen is een openbaar park met meerdere ingangen. Een dief kan er zich gemakkelijk onbespied wanen. De afgelopen maanden nam het aantal diefstallen toe. “Het is heel verdrietig om steeds weer te moeten zien dat er iets gestolen is. Wie doet nou zoiets?” Besloten werd een list te bedenken door in een bloempot een gps-tracker te plaatsen. En warempel, de dief besloot die bloempot bij een volgende diefstal mee te nemen. De eigenaar van het herdenkingspark had daarvoor de politie al op de hoogte gesteld. De locatie werd getraceerd. Aan de Jan Steenstraat werden tal van gestolen bloemen en planten in de tuin en op de vensterbank aangetroffen. “Met de man in het huis viel niet te praten. Hij ontkende het, maar wij hadden het bewijs met de gps-tracker. Nabestaanden konden bovendien de foto’s laten zien van de gestolen bloemen. Het stond er allemaal in de tuin en thuis aan de Jan Steenstraat. Het was een Syrische man, die heel goed wist dat hij iets had gedaan wat niet mocht. Met hem viel ook niet te praten. Diep triest”, verzucht Ter Haar.
Enerzijds is er opluchting dat nu bekend is wie de nabestaanden zoveel verdriet heeft aangedaan. Anderzijds is er ook boosheid. “Dit moeten we een halt toeroepen. Maar wie geeft ons de garantie dat hij niet terugkomt om opnieuw hier te gaan stelen of ergens anders bloemen bij een begraafplaats wegneemt? We willen dat hij een verbod krijgt om hier ooit weer te komen”, zegt Ter Haar. Na de aanhouding werd de verdachte ingesloten in het arrestantencomplex in Borne. Inmiddels is ook bekend dat hij zich moet verantwoorden bij de rechtbank in Almelo. “Hij moet op 14 oktober voorkomen.” Het steekt Ter Haar, Westendorp en de nabestaanden dat hij zich alleen hoeft te verantwoorden voor de diefstal van de bloempot, waarin de gps-tracker verborgen was. “Alleen dat is kennelijk te bewijzen. Van alle andere bloemen, planten en potten zijn voor de diefstal bij het herdenkingsmonument foto’s gemaakt. We zagen ze in en bij zijn huis en zijn er zeker van dat ze bij het herdenkingsmonument zijn gestolen. De bloemen en planten zijn identiek aan de foto’s.” De nabestaanden kregen alleen de bloempot met bloemen terug, waarin de gps-tracker zat. De andere bloemen en planten werden niet teruggegeven. “Die zijn door de agenten weer teruggebracht naar de dief en dat is heel frustrerend. Natuurlijk weten we dat de andere bloemen en planten van ons zijn, maar die kregen we dus niet terug”, zegt de nabestaande. Ter Haar hoopt dat de rechter in oktober een vonnis velt, dat recht doet aan het verdriet dat de nabestaanden is aangedaan. “Hij zou hier nooit meer moeten mogen komen. Bovendien vind ik dat alle gestolen bloemen, potten en planten terug moeten naar de nabestaanden.”