19 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:20

Vluchtelingen van schoolgebouw naar chalets

HAAKSBERGEN – De gemeente heeft drie nieuwe locaties gevonden om Oekraïense vluchtelingen onder te brengen. Daarvoor worden tijdelijke chalets geplaatst aan de Bartokstraat, de Goorsestraat en aan de Volmer. De chalets aan de Bartokstraat zijn inmiddels zo goed als gereed. De acht noodwoningen zijn geplaatste op het terrein van voormalig basisschool De Weert. Op de andere locaties aan de Volmer (tegenover Wawollie) en op het basketbalpleintje op het Wolferink langs de Goorsestraat zijn ook meerdere chalets gepland. Per 1 mei moet de huidige locatie aan de Zienesch worden opgeleverd voor sloop. Op deze plek van de voormalig basisschool werden vorig jaar de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, terwijl hier ook de nieuwbouw van fusieschool Het Pallet (De Holthuizen en De Ziensesch) zo snel mogelijk moet beginnen. Net als in de Bartokstraat komen er 8 chalets op het grasveld bij de Volmer en zes chalets op het basketbalveld aan de Goorsestraat”, laat de gemeente weten. ,,Deze veertien chalets kunnen tijdelijk onderdak bieden aan maximaal 84 vluchtelingen uit Oekraïne.” 

De nieuwe situatie heeft tot nu toe tot weinig weerstand onder omwonenden geleid. Aan de Hondelink kijken bewoners vanuit hun achtertuin op het basketbalpleintje en men lijkt zich in de keuze van de gemeente te schikken. ,,We hebben geen bezwaar gemaakt”, laat een van de bewoners weten. Of je er blij mee bent is niet relevant. De mensen moeten ergens wonen.”

Ook aan de Volmer blijken voorbijgangers er niet van ondersteboven. Omwonenden geven wel aan dat ze graag beter waren geïnformeerd, ook bewoners die verderop in de wijk wonen waren graag op de hoogte gebracht.”

Aan de Bartokstraat worden de Oekraïense vluchtelingen volgende week zaterdag zelfs als nieuwe buren onthaald. ,,Dat is toch geweldig om te horen laat conciërge Laurens Weeink van nu nog de opvang in de Zienesch weten. ,,De bewoners van de Bartokstraat maken gerechtjes voor hun nieuwe buren en de Oekraïense vluchtelingen doen hetzelfde voor de bewoners in die straat. Dat wordt een gezellige barbecue. En echt, het zijn hele nette en aardige mensen. Mooi dat het ook zo kan. Je hoort vaak ‘not in my backyard’. Maar dat speelt hier voor zover wij weten dus niet.”