12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:01

1000 km op fiets naar huis

HAAKSBERGEN / LODZ – Nog 10 dagen en dan pakt David Velthuis de fiets terug naar huis. Niet voor zomaar een ritje, maar voor een tocht over 1000 kilometer vanaf zijn stageplek  in het Poolse Lodz terug naar Haaksbergen. Met de lang gekoesterde uitdaging van een lange fietstocht zamelt David tegelijkertijd geld in voor het goede doel: Plenty Food. Die organisatie ondersteunt plantaardige voedselhulpprojecten in gebieden van hongersnood zonder dat die hulp ten koste gaat van natuur en dierwelzijn. ,,Het streefbedrag is 1000 euro en dat gaat lukken”, klinkt onze 20-jarig plaatsgenoot deze maandag optimistisch door de telefoon vanuit Praag. De student Technische Natuurkunde maakt deze week ter afsluiting van zijn stage nog een stedentrip met 4 studiegenoten. Ook die vertrekken daarna naar huis in Mexico, Portugal en Frankrijk. ,,We doen ondermeer  Boedapest en Athene aan en pakken een Grieks eiland mee.” 

Bij terugkeer van de stedentrip volgen de laatste  voorbereidende trainingskilometers als warming up en op 18 juli pompt David zijn banden nog eens goed op voor een thuisrit over 11 dagen met 3 rustdagen. ,,De eerste rustdag is in Poznan, de tweede de Berlijn en de laatste in Hannover. De voorlaatste dag doe ik een overnachting in Osnabrück om van daaruit de laatste kilometers naar Haaksbergen af te leggen.” Niet eerder ondernam hij een dergelijke lange fietstocht. De voor het stalen ros geknipte sportieveling ziet hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. ,,Ik kijk er echt naar uit. Mijn idee was eigenlijk om heen en terug op de fiets te gaan. Maar om nou in de winter naar Lodz te fietsen, was bij nader inzien niet zo’n goed idee en dat hebben we dan ook maar niet gedaan.”

David Velthuis heeft op deze foto de richtingen voor het uitkiezen. Vrijdag 17 juli kiest hij vanuit het Poolse Lodz de richting Twickel op het bord boven zijn hoofd. ,,Dan zit ik aardig in de richting.”  Foto: Laura Velthuis.     

Studie

Wat David Velthuis precies wil gaan doen na zijn studie, weet hij nog niet. ,,Het wordt eerst een minor aan de UT en dan kijk ik verder welk veld me tegen die tijd het meest trekt. Dat kan ook op het vlak van wetenschappelijk onderzoek liggen. Ik ben daar nog niet uit.” Zijn spullen worden in Lodz opgehaald. Zelf neemt hij tandenborstel, schone kleren en slippers mee in z’n rugtas. En een paar reservebandjes. ,,Terug in Haaksbergen laat ik weten hoe het is gegaan en wat het eindbedrag voor het goede doel is. Tot later!”

Doneren

Doneren voor het goede doel van de fietsende student kan op www.geef.nl. Zoek op: Plenty Food International en vind de actie van David Velthuis. Ook als de teller de 1000 euro is gepasseerd blijft iedere euro extra van grote waarde.

Foto: David Velthuis (midden) eerder deze week in Praag tijdens een afsluitende stedentrip na zijn stage in Lodz. Van links naar rechts studiegenoten: Alan Dennis (Mexico), Eduardo Paez (Mexico), Mariana Ambrósio (Portugal) en Emma Lorcy uit Frankrijk.