12:58 Haaksbergen - aangepast om 12:58

4 t/m 26 juli de 12e keer de tuinvlindertelling

Van 4 t/m 26 juli 2020 organiseerde De Vlinderstichting voor de 12e keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen.

Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Overijssel werden zo’n 850 tellingen gedaan in 350 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen.

Koploper in Overijssel: atalanta

De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. Ook in Overijssel stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd landelijk derde.

Top 5 in Overijssel

  1. Atalanta
  2. Dagpauwoog
  3. Klein koolwitje
  4. Citroenvlinder
  5. Groot koolwitje

Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten

Veel vlinders in het noorden

Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld dan onder de rivieren. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maarliefst 79% boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84% van het totaal werd in Noord- en midden-Nederland gezien. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

Ook Overijssel was it het geval: de atalanta en de dagpauwoog werden hier veel meer gezien dan in midden – en Zuid-Nederland. De citroenvlinder werd ook veel gemeld in Overijssel; deze vlinders is talrijker oosten van Nederland dan elders. In Overijssel kwam deze gele vlinder op nummer 4, landelijk eindigde hij op de zesde plaats.