21 jan - 16:08 Haaksbergen - aangepast om 12:38

40-jarig HTFC maakt zich op voor jubileumjaar

HAAKSBERGEN – HTFC bestaat 40 jaar en vrijdag wordt het startsein gegeven voor jubileumjaar van Haaksbergse Toer en Tourclub. De vereniging werd in 1979 opgericht door een kleine groepje fietsfanaten.

De zeventiger jaren golden als de hoogtijdagen van de vaderlandse wielersport. Het waren de dagen dat de iconische Ti Raleigh-ploeg internationaal de dienst uitmaakte. Heel Nederland was in de ban van de wielersport.

En het was dus niet meer dan logisch dat ook Haaksbergen een eigen wielerclub kreeg. Met als initiatiefnemers een ploegje van fietsfanaten dat besloot om voortaan iedere zondagochtend gezamenlijk op pad te gaan. Uitvalsbasis was de toenmalige fietsenwinkel van Ben en Annie Lohuis aan de Eibergsestraat waar 14 december 1979 officieel de HTFC werd opgericht. Vier decennia later bestaat de club nog steeds en is er veel gebeurd. ,,Neem alleen al het materiaal”, zegt bestuurslid en bevlogen wielerman Maikel Bouwman. ,,Destijds werd er nog op stalen frames gereden, vandaag de dag zijn fietsen gemaakt van hoogwaardig en vederlicht carbon.”

Dat Haaksbergen anno 2019 een florerende wielervereniging zou hebben, hadden de oprichters van toen niet kunnen bedenken.  Eind zeventiger jaren verzamelden ze trouw iedere zondagochtend bij de lokale fietsenwinkel voor de wekelijkse trainingsrit en nu viert de Haaksbergse Toer- en Fietsclub HTFC haar veertigste verjaardag meer dan 400 leden. Afgezien nog van de groei heeft HTFC door de jaren heen de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Zo zijn de fietsende leden op de fiets herkenbaar aan het rood-wit-groene tenue van sponsor Ter Huurne Hollandmarkt en later is het mountainbiketak er aan toegevoegd. ,,Als club willen we er voor iedereen zijn”, benadrukt Bouwman. ,,Vandaar dat we naast het fietsen op de weg ook een mountainbiketak in het leven hebben geroepen. Deze afdeling groeit snel. Met name de jeugd weet de club HTFC steeds beter te vinden. Voor het mountainbiken hebben we overigens een vast parcours door de natuur rond Haaksbergen. HTFC houdt ieder jaar een langere meerdaagse tocht voor haar leden. ,,Dat wordt dit jaar een hele bijzondere meerdaagse omdat we vanwege het jubileum met ruim zeventig leden naar Mallorca gaan.  De aftrap van het jubileumjaar is echter vrijdag met een feestavond voor de leden. Die zal worden afgesloten door een mysterie guest. Verder worden het hele jaar door een jubileumwerkgroep activiteiten georganiseerd

Bijna iedere maand wordt er wel een jubileum-activiteit gehouden. Daarbij letten we erop dat alle leden aan hun trekken komen: de sportieve, maar ook de recreatieve fietsers. Zowel de ‘wegfietsers’ als de mountainbikers.” Vrijdag 25 januari wordt de aftrap gegeven voor het jubileumjaar. “Dat doen we met een feestelijke avond voor onze leden, waarbij een mystery guest de avond afsluit.”

Ook niet-leden zijn altijd welkom: “Fietsliefhebbers kunnen zich via onze website Htfc.nl altijd aanmelden en een keer vrijblijvend met ons meerijden.”