15 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:42

Reeën in de winter

Nieuws van de boswachter

HAAKSBERGEN – Een ree is in het voorjaar en de zomer sterk gehecht aan zijn of haar territorium . ’s Winters leeft het dier juist graag in een groep. Dit noemen ze een reeënsprong. Samenleven in een groep is dan fijn want het voedselaanbod is minder. De natuur heeft het bovendien zo geregeld dat de hoeveelheid geslachtshormonen dalen in de winter. Reeën verdragen elkaar beter en dat is wel zo gezellig in een groep.

Los-vast relatie

De dieren die samen optrekken zijn vaak familie van elkaar. Een vrouwelijke ree met jongen van de afgelopen jaren, soms ook die van het jaar ervoor. Soms zie je er ook nog een volwassen mannetje bij. Het mannetje is meestal geen directe familie en heeft ook een los-vast relatie met zo’n wintersprong.

Geen winterslaap

Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze worden ’s winters wel minder actief. Ze zijn een stuk rustiger, hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Dat gebeurt om zo energie te sparen en rustig aan te doen met de energievoorraad (onderhuids vet). Dit kan alleen als een ree zich veilig voelt. Worden reeën verstoord en moeten ze vluchten, dan kost dat in deze tijd erg veel energie.

Reeën zien

Zo’n sprong reeën zien in het landschap is echt een bijzonder gezicht. Tijdens de schemering heb je de meeste kans om ze te zien. In het bos is dat lastig, maar  reeën voelen zich steeds meer thuis in weilanden. In de wintermaanden staan ze ook graag in de grotere heideterreinen. Je ziet ze in het Buurserzand zelfs ook overdag bij rustig weer en als het zonnetje schijnt (gratis warmte!).

De voorbereiding

Wil je ze beter bekijken dan kun je het beste ergens gaan zitten om ze te spotten.
Weet je dat ergens reeën voorkomen, kleed je dan warm aan, neem iets te eten en te drinken mee en ga ergens zitten waar je de locatie goed kunt overzien. Zorg ervoor dat je de wind in de neus hebt (dus dat de wind naar je toe waait), dan ruiken de dieren je niet. Reeën zijn schrikachtig, maar soms ook zeer nieuwsgierig (met name de jongere dieren).

Wil je ook graag reeën zien?

In en rondom het Buurserzand komen ze veel voor. Dit zijn goede plekken in de wintermaanden om reeën te spotten:

– Rietschot en directe omgeving

– Sekmaatsvlakte

– Knippertwei

Tip: Neem een verrekijker mee!