12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:14

Alois en Gerda Waning trouwden 65 jaar geleden voor de wet

Locoburgemeester Scholten bezoekt briljanten bruidspaar

Het was 15 november 1958 toen het wettelijk huwelijk van Alois Waning (88) en Gerda Bouwmeesters (86) werd voltrokken. Precies 65 jaar geleden, in het Haaksbergse gemeentehuis. Locoburgemeester Jan-Herman Scholten nam de honneurs waar van Rob Welten en bezocht het briljanten bruidspaar op hun trouwdag.   

Hij zag haar voor eerst in 1954 op het Haaksbergse school- en volksfeest. En meteen was Alois Waning verkocht. Met háár wilde de jonge meubelmaker uit Holterhoek verkering. Gerda Bouwmeesters, haar wieg stond in de Veldmaat, zag hem ook wel zitten. Zijn humor vond ze leuk. En nog steeds, want grappen maken is Alois in al die jaren niet verleerd. En dat weet Jan-Herman Scholten nu ook. 

Op herhaling
Wettelijk gezien zijn ze dus sinds 15 november 1958 in de echt verbonden. Een half jaar later ging het jonge stel echter op herhaling. In de kerk, dat was en is belangrijk voor ze. Voor het altaar van de Pancratiuskerk beloofden ze elkaar nogmaals eeuwig trouw. “Dat was op 21 mei 1959 en die datum zien wij als onze trouwdag.” Twee zoons en drie dochters kregen ze samen. En daar kwamen later twaalf kleinkinderen bij. 

Het Meuke
Na een paar jaar inwoning bij de ouders Bouwmeesters, verhuisde het jonge gezin naar Het Meuke. Achter hun huis was ruimte voor een moestuin. Dat betekende dagelijks groenten en aardappelen uit eigen tuin op tafel. En een kelder vol weckflessen. “Aan Het Meuke hebben we 46 jaar gewoond. Een mooie tijd. Maar die huizen werden gesloopt. Jammer dat we er weg moesten.”

Beetje geluk…
Ondertussen kijken Alois en Gerda Waning uit naar de 21ste mei, als ze in kleine kring hun briljanten trouwdag vieren. En optimistisch als ze zijn gaan ze door voor het platina huwelijk dat in 2029 op de rol staat. “Natuurlijk, waarom niet? In de Holterhoek worden ze oud, hoor”, verzekert de bruidegom. De bruid stemt lachend in. “Als we een beetje geluk hebben met onze gezondheid moet dat lukken.”