12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:43

Basisschool Pius X wint Textiel Race Twente

Twentse scholen zamelen 19.655 kilo textiel in

Vier weken lang gingen tien basisscholen in Twente de strijd aan tegen verspilling van oud textiel. Samen hebben ze 19.665 kilo aan textiel ingezameld en 55 kledingstukken gerepareerd of iets nieuws gemaakt van oud textiel. Uiteindelijk ging basisschool Pius X uit Haaksbergen er met de winst vandoor. Wethouder Antoon Peppelman kwam langs om de hoofdprijs uit te reiken: een schoolreis naar techniekmuseum Oyfo in Hengelo.

“De gemeente is natuurlijk super trots op de leerlingen”, geeft wethouder Antoon Peppelman aan. “De afgelopen weken hebben de leerlingen hun best gedaan om zoveel mogelijk textiel in te zamelen en te repareren. Met succes! Door het inzamelen van maar liefst 3514 kilo aan onder meer kleding, knuffels en gordijnen, hebben de leerlingen de Textiel Race Twente gewonnen”.

Duurzaam omgaan met textiel

De Textiel Race spoort leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Zo leren ze tijdens de race dat je textiel kan repareren, hergebruiken of inleveren in een textielcontainer. “Leerlingen weten nu bijvoorbeeld hoeveel liter water gebruikt wordt om kleding te maken en dat een broek met een gat erin niet altijd weg hoeft. Kleding kan je namelijk heel makkelijk repareren of je kan er nieuwe producten van maken. Als je het dan toch weggooit, doe het dan in de textielcontainer”, aldus de wethouder.

In Nederland wordt nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. Breng daarom oud textiel naar een textielcontainer. Kijk voor meer informatie op www.twentemilieu.nl/haaksbergen/afvalsoorten/textiel.