14:34 Haaksbergen - aangepast om 14:35

Begin bouw kabelfabriek TKF in Eemshaven

EEMSHAVEN – Op het terrein aan de Beatrixhaven in Eemshaven is begonnen met de bouw van een nieuwe kabelfabriek voor TKF. Daar worden zeekabels gemaakt. TKF is een bedrijf uit Haaksbergen met veel werknemers uit deze plaats. 

Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep) zijn voor B.V. Twentsche Kabelfabriek (TKF) begonnen met de bouw van een nieuwe kabelfabriek in Eemshaven. 

Met deze fabriek in de provincie Groningen richt TKF zich specifiek op de productie van inter-array zeekabels, die de windturbines van offshore windparken onderling met elkaar verbinden. “We hebben veel ervaring met grootschalige utiliteitsprojecten als deze en daarom is deze unieke opdracht ons op het lijf geschreven. Een mooie samenwerking met ons zusterbedrijf Dura Vermeer Infra Oost en samenwerkingspartner Aannemingsmaatschappij Friso”, zegt Kurt Terhürne, de Haaksbergse directievoorzitter bij Dura Vermeer. 

De fabriek van TKF krijgt een fors hogere productiecapaciteit dan de bestaande faciliteit in Lochem en een prachtige ligging aan de zware ladingskade in de Beatrixhaven. Op korte termijn begint de staalconstructie en gaan de bouwers echt de lucht in. De bouw wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Infra Oost en Aannemingsmaatschappij Friso. Ze verwachten eind 2023 op te leveren, waarna TKF de eerste productie zal starten. Als de fabriek ‘on stream’ is, kan er 1200 kilometer zeekabel per jaar worden geproduceerd. 

Foto: Henk Dedden (Friso Bouwgroep), Alexander van der Lof (TKF) en Koert Terhürne (Dura Vermeer). Foto: Dura Vermeer Bouw Hengelo.