11:15 Haaksbergen - aangepast om 11:17

Bennie Jolink proost op “Het Oosten”

HAAKSBERGEN – De boerenrockformatie Normaal is nog altijd springlevend. Sterker, de fanclub lijkt fanatieker dan ooit tevoren. Het Anhangerschap, zoals dit legioen trouwe volgers heet, viert dit jaar z’n veertigste verjaardag en doet dat met een eigen biertje. Normaal coryfee en oud-Haaksbergenaar Bennie Jolink mocht alvast een voorproefje nemen.
Het hele speciale biertje is Anhangerschap 4.0 genoemd en werd ten doop gehouden bij Mommeriete, een kleine ambachtelijke brouwerij in Gramsbergen. Dat gebeurde onder toeziend oog van het bestuur van het Anhangerschap. Voorzitter Henk Kelder: “Ere wie ere toekomt: het was mijn buurman Bennie die met dit idee op de proppen kwam. Toen hij hoorde dat we als Anhangerschap ons veertigjarig bestaan zouden vieren, riep hij spontaan dat we dan een eigen biertje zouden moeten lanceren. En zo was het idee al snel geboren.”
Het Anhangerschap heeft jaarlijks een eigen Høkersweekend, begin september bij café De Tol in Zelhem. Ooit stamkroeg van Normaal en zodoende zo ongeveer heilige bodem voor de anhangers. Dan zal ook het biertje worden gepresenteerd. Maar uiteraard moest Jolink wel even de proef op de som nemen. Dat zijn fanclub veertig jaar bestaat, vindt hij prachtig. “Al gebruik ik zelf het woord fanclub nooit, bij ons heet dat Anhangerschap.” Over de smaak is Jolink kort maar bondig: “Heeerlijk!”
Het biertje, dat overigens uitsluitend te koop is tijdens het Høkersweekend, is volgens Carina van brouwerij Mommeriete vooral krachtig: “Met veel pit en karakter. Heel Normaal dus.” De opbrengst van het bier gaat naar een goed doel: de stichting SONOM. “De Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs in Malawi”, legt Bennie Jolink uit. “Iemand uit onze kennissenkring is neuroloog. Die gaat in zijn vakantie op eigen kosten naar Malawi om daar neurologie te onderwijzen. Dat loopt echter enorm in de papieren. Niettemin is het in de eerste plaats een heel erg goed doel dat volop ondersteuning verdient. Daar maak ik me graag hard voor. Zeker omdat het mooie van deze stichting is dat er nul centen aan de strijkstok blijven hangen.

”Normaal treedt nog slechts incidenteel op. In september gebeurt dat tijdens het Høkersweekend. Bennie Jolink had tijdens de proeverij echter nog een primeur. Hij deed namelijk uit de doeken dat hij ook volgend jaar weer zal optreden. Dat doet hij tijdens het Høkersweeekend van 2020.
“Het optreden van de band Normaal tijdens het Høkersweekend van dit jaar is absoluut eenmalig. Maar volgend jaar komt er natuurlijk ook weer een Høkersweekend.”