20 feb - 10:21 Haaksbergen - aangepast om 08:45

Bon Boys helpt kansarme jeugd met 500 sets kleding

CDA-Statenlid Moniek Kleinsman wil meer inzamelingen van sportkleding- en schoeisel

HAAKSBERGEN – Sportkleding en – schoeisel verdienen een tweede leven. Vooral kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben, kunnen daarvan profiteren. Het Overijssels Statenlid Moniek Kleinsman (36) heeft ervaring met de inzameling en het hergebruik. De voetbalclub Bon Boys uit Haaksbergen gaf recent het goede voorbeeld en doneerde 500 sets kleding.

‘ Veel kinderen hebben eenvoudig het geld niet om te sporten en staan daardoor letterlijk buitenspel’, weet Moniek Kleinsman uit Ommen. Volgens recente cijfers van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid leeft een op de negen kinderen in armoede. ‘Dat zijn drie kinderen in elke schoolklas’.

Kleinsman voelt zich nauw betrokken bij deze problematiek. ‘Sporten is gezond en zorgt voor contact in de samenleving’, aldus de oud-kampioen schaatsen. De uit het Twentse dorp Bentelo afkomstige boerendochter veroverde in 2004 de nationale allroundtitel en mocht voor Nederland uitkomen op de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006.

Vier jaar geleden wist Kleinsman (CDA) met veel voorkeurstemmen een plekje in de Provinciale Staten van Overijssel te veroveren. Ze beheert voor haar partij de portefeuilles sociale kwaliteit en ruimtelijke ordening. Ook werd ze ambassadeur voor het Jeugdsportfonds Overijssel.

Bij de Social Inclusion Games 2018, vorig jaar gehouden in Enschede, bleek dat er grote behoefte is aan sportkleding en – schoeisel bij mensen die het niet breed hebben of die met een achterstand kampen. Om het onderwerp aan te kaarten plaatste Kleinsman een oproep. ‘Ik kreeg veel respons uit de regio en ben aan de slag gegaan’.

Amateurclub Bon Boys uit Haaksbergen bood bij monde van voorzitter Richard Michielsen liefst 500 sets kleding aan. ‘Alles heeft een prima bestemming gekregen. De kleding wordt nu gebruikt door scholieren in Enschede, kinderen uit de vluchtelingenopvang in Hengelo en Almelo, alsmede een groep kansarme kinderen in Suriname.’

Kleinsman wil zich inspannen voor meer acties. ‘Dit soort inzamelingen zijn allereerst goed voor de bewustwording. Hergebruik van goederen is belangrijk, het helpt de circulaire economie, we gaan verspilling tegen en we helpen medemensen, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.’

Sportzaken, supermarkten, kringloopwinkels en verenigingen zijn elk op hun eigen manier al positief bezig met de inzameling. ‘Het zou mooi zijn om al die initiatieven te bundelen om zo versnippering tegen te gaan’, meent Moniek, die zich graag belangenloos wil inzettenen voor dit doel.

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, woensdag 20 maart, hoopt Moniek Kleinsman herkozen te worden. ‘Ik sta op nummer 9’. Ze is ‘verwachtingsvol’ gestemd. ‘Jazeker!’ , zegt ze lachend. ‘Als aanstaande moeder staat die 9 ook voor negen maanden zwangerschap’. In augustus hoopt de jonge politica te bevallen van haar eerste kind.

Wie Moniek Kleinsman wil helpen bij de kledingactie, iets wil doneren of goede bestemmingen weet, kan zich via de mail melden : moniek@moniekkleinsman.nl