27 mrt - 09:00 Haaksbergen - aangepast om 10:41

Column Caro Woudstra

Chaos

Van tijd tot tijd leef ik in grote chaos. Dan gebeurt er van alles in mijn leven alsof de orkaan ‘Maria’ door mijn huiskamer waait en al mijn meubels in een grote slurf de oneindigheid in zuigt. Ik hou ervan want ik zou onmiddellijk sterven als ik een voorspelbaar saai leven zou leiden.

Om niet in gekte uit te breken heb ik stabiele bakens in mijn leven ingebouwd. Eén daarvan is dat ik mijn leven lang al in Haaksbergen woon. Op anderhalf jaar na maar toen was het chaos in mijn bestaan. ‘Woon je al je hele leven in Haaksbergen?’ vroeg iemand mij vol afschuw eens. Het zou inderdaad afschuwelijk zijn geweest als er vanaf mijn geboorte niet veel was veranderd. Ik reis de hele wereld over en hoe heerlijk is het dan als ik weer thuiskom en zoveel bekenden om me heen heb die ik mijn leven lang al ken en met wie ik gewoon even een praatje kan maken op straat. Dat bouw ik nooit meer op als ik weer helemaal opnieuw moest beginnen in een andere stad. Een heerlijke thuishaven is het.

Door niet bezig te hoeven zijn met verhuizen, een nieuwe vriendenkring op te bouwen en alle vrijetijdsbezigheden opnieuw te moeten ontdekken, geeft dit rust in mijn soms toch al turbulente leven. Rustbakens zijn bijvoorbeeld op de zelfde plek blijven wonen. Tevreden zijn met het huis wat je hebt. Of tevreden zijn met je baan. Het scheelt ook heel veel als je niet om de paar jaar je partner inwisselt voor een ander of als je je niet bezig hoeft te houden met de zoveelste baby die op komst is. Het is heus niet erg om vijfentwintig jaar lang hetzelfde werk te doen als je daarnaast een turbulent leven leidt. Niet iedereen verstaat die truc. Mensen zonder rustbakens zijn binnen de kortste keren zo opgebrand als een lucifer. Die willen alles.

Stabiele bakens in je leven zorgen ervoor dat je niet overal over hoeft na te denken en je jezelf volledig op de automatische piloot kunt zetten. Heerlijk als het stormt om je heen. Dan kun je genieten van de roerigheid en ordeloosheid. Nou ja, op zijn minst kun je het met gemak aan.

Caro