12:39 Haaksbergen - aangepast om 15:39

Column Caro Woudstra

Wat is uw geheim?

Slechts heel af en toe kom ik er eentje tegen. Een tachtig- of negentigplusser die op een uitzonderlijk goede manier oud is geworden. Het zijn mensen die niet alleen jong van uiterlijk maar ook jong van geest zijn gebleven. Echt prettige mensen om mee om te gaan. Niet star en in de herhaling vallend maar mensen door wie ik geïnspireerd raak. Dan vraag ik ze zonder uitzondering: ‘Wat is uw geheim om op zo’n goede manier oud te worden?’ De eerste reactie is vaak dat ze mijn vraag lachend wegwuiven en snel overstappen op een ander onderwerp. Maar ik wil het echt weten en al pratende ontfutsel ik stiekem de geheimen van goed ouder worden. Gewoon uit eigenbelang hoor. Ik kijk de kunst af van de mensen die de kunst al beheersen. Dan hoef ik voor mezelf het wiel niet meer uit te vinden in de loop van de jaren.

‘Ja, maar je moet ook een beetje geluk in het leven hebben en vooral niet erfelijk belast zijn met allerlei aandoeningen’ hoor ik de sceptici uit mijn omgeving dan zeggen zonder te luisteren naar wat het geheim precies is. En ja, je moet geen hersenaandoening krijgen of om een andere reden vroegtijdig overlijden maar tot op het moment dat het zover is kun je er best nog wat van maken.

Niemand ontkomt in het leven aan ziekte, ellende, dood en verderf. Daar zijn we tenslotte mens voor geworden nietwaar? Ook degenen die op een goede manier oud zijn geworden heeft het leven hen niet gespaard. Zonder uitzondering heeft iedereen te maken gehad met de dood van geliefden. Ook hebben de meesten last van chronische ziekten en zijn ze niet ontkomen aan verdriet, ontslag, bedrog, ongelukken of andere ellende die je als mens maar kan overkomen.

En tóch is er iets dat zij anders doen dan anderen. In de loop van de jaren heb ik veel overeenkomsten gezien. Het zijn de mensen die elke dag een lange wandeling maken of die de dag beginnen met baantjes zwemmen. Hardlopers, fietsers of tennissers hoor ik nooit terwijl ik dan weer denk dat dit ook een gezonde vorm van beweging kan zijn. Het zijn de mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen. Op hoge leeftijd nog nieuwe dingen leren. Ook hebben zij zonder uitzondering een groot en goed netwerk om zich heen verzameld. Wat hen is overkomen in het leven hebben ze geen grip op gehad maar wel op de manier hoe ze ermee om zijn gegaan. Dat is levenskunst.

Een paar kunstjes heb ik al onder de knie maar ik heb nog wel het een en ander bij te schaven als het om goed oud worden gaat. Het voordeel is dat ik het geheim al aardig ontfutseld heb. Nu er nog naar gaan leven.

Caro