11:20 Haaksbergen - aangepast om 11:20

Column Caro Woudstra

Lekker blijven zitten

Wat zou je doen als je inkomen honderden euro’s naar beneden zou gaan als je zou gaan samenwonen? Veel mensen kiezen er dan voor om te gaan latten. Een kleine groep mensen kan waarschijnlijk leven van de liefde en nemen honderden euro’s per maand minder voor lief. Het grootste gros is geen dief van eigen portemonnee en kiest ervoor om niet samen te gaan wonen.

Maar goed, stel dan nog eens het volgende voor. Je bent hulpbehoevend, komt minder goed de deur uit en je kunt als je gaat verhuizen nauwelijks nog een netwerk opbouwen als je op een vreemde plek gaat wonen. Voor veel mensen een goede reden om niet te gaan verhuizen.

En dan de volgende situatie: Zou je je huis verkopen om vervolgens te gaan huren en honderden euro’s per maand meer betalen? Natuurlijk doe je dat niet.

En dat zijn nou precies de redenen waarom senioren lekker in hun eigen huis blijven wonen terwijl er misschien ook een gezin van vijf mensen in had kunnen wonen. Ik geef ze geen ongelijk en zou precies hetzelfde doen.

Er gaan geluiden rond van ‘beleidstypes’ die vinden dat senioren woningen ‘bezet’ houden. Ja logisch ook. Je wilt je AOW niet kwijtraken als je gaat samenwonen. Je gaat echt geen nieuw, groot, stabiel, betrouwbaar en goed netwerk meer opbouwen als je naar een eenpersoons appartement gaat verhuizen in een nieuwe wijk of stad waar je niemand kent en dan ook nog eens 85+ bent. Dan kun je beter in je grote huis blijven zitten in je vertrouwde omgeving. En wie zit er nou te wachten op een huurprijs van € 1100,- per maand terwijl je in het grote huis wat je nu ‘bezet’ houdt nog hooguit € 275,- aan woonlasten betaalt van je bijna afgeloste hypotheek. Of je lage huur omdat je er al bijna je hele leven hebt gewoond.

En zolang er geen aantrekkelijke regelingen zijn om je bovenverdieping aan iemand te verhuren begin je daar ook niet zomaar aan.

Ik geeft ze groot gelijk die mensen die in hun eentje in een groot huis blijven wonen. Zolang dit aantrekkelijker is dan het alternatief zou ik lekker blijven zitten waar je zit. De overwaarde van je huis kun je altijd nog gebruiken om goede zorg in te kopen. Of een tuinman inhuren om nog lang te kunnen genieten van je mooie tuin. Dat lukt je niet meer als je in een klein appartementje zit van € 1100,- per maand. Zonder tuin.

En natuurlijk kan ik mij situaties voorstellen waar je ervoor kiest om te gaan verhuizen als je 85+ bent. Maar daar heb ik het nu niet over.

Ik zou me niet weg laten jagen uit mijn oude vertrouwde huis en omgeving. Laat je niet ompraten. Zolang je het nog prima naar je zin hebt zou ik lekker blijven zitten waar je zit.

Caro