17 jun - 13:59 Haaksbergen - aangepast om 13:59

Column Caro Woudstra

Oud worden

‘Hoe oud zou jij willen worden?’ vraag ik wel eens aan mensen om mij heen. Meestal is dat tachtig of negentig plus en er komt altijd een ‘maar’ achteraan. ‘Maar ik wil wel op een gezonde manier oud worden. Met zo min mogelijk kwaaltjes’. Oud worden en gezond blijven gaan meestal niet samen. Het wordt er nooit beter op als je ouder wordt. Alleen maar slechter. Dat zijn nou eenmaal de wetten van de natuur. Of je wordt oud met kwaaltjes of je sterft jong zonder kwaaltjes.

Heel zelden kom ik wel eens een oudere tegen waarbij ik pretlichtjes in de ogen ontwaar. Mensen die nog ondeugendheid kunnen uitstralen en scherpe humor hebben. Het zijn ouderen die een aardige vrienden- en kennissenkring om zich heen hebben gebouwd, plezier maken en niet bang zijn over hoe anderen over hen denken. Ze zijn nog snel in hun bewegingen en zijn het flirten nog niet verleerd.

Tussen vrouwen met bloemkoolkapsels en mannen die verzuurt in het verleden zijn blijven hangen vallen ze me op in de grijze, grauwe en versleurde massa. Ze twinkelen als een kostbare diamant tussen bergen zwart steenkool. Dat maakt me nieuwsgierig. ‘Wat is uw geheim?’ vraag ik als ik weer eens een uniek exemplaar tegenkom. Na mijn vraagt volgt er altijd een bulderend gelach en daarachteraan: ‘Ik heb geen geheim’. Natuurlijk geloof ik dat niet. Ik wil ook op zo’n mooie manier oud worden dus wil ik erachter komen wat hun levenskunst is.

In de loop der jaren heb ik al heel wat geheimen ontfutseld. Er zijn opvallend veel overeenkomsten tussen deze mensen. Het is frappant dat ze niet dik zijn en veel wandelen of zwemmen. Gedisciplineerd als ze zijn maken ze elke dag hun rondje. Ze maken zich niet schuldig aan oeverloos gepraat over zichzelf maar luisteren naar anderen en vragen door. Hebben interesse in nieuwe dingen en staan open voor nieuwe ervaringen. Ook in de liefde. Tot op hoge leeftijd dragen ze nog veel bij aan de maatschappij.

Net als ieder mens zijn ook zij niet ontkomen aan ziekte, ongelukken, dood en verdriet maar ze kunnen er wel op een opvallend goede manier mee omgaan.

Ik hoop ook zo oud te worden. Het geheim ken ik al. Nu alleen nog uitvoeren. En volhouden. Zelfs als ik gebreken krijg.

Caro