12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:45

Column Caro Woudstra

Akihiro

Akihiro en ik hebben elkaar ontmoet in Japan. In Tokyo om precies te zijn. Onze eerste kennismaking vond plaats in een buitensporige automatengokhal met een oorverdovend elektronisch gebliep. De tegelvloer en de enorme betonnen accommodatie maakten het allemaal nog lawaaiiger. Led lichtjes knipperden als een gek voor mijn ogen en maakten vloeistofprojectie-achtige draaiende patronen. Alsof je non-stop aan het trippen bent. En toen, in deze alles overweldigende omgeving staarde hij mij daar ineens aan. Een enorme dikke stoffen pinguïn in een glazen hokje met een grijparm erboven. Dan is het alsof het helemaal stil wordt om je heen en al het geknipper en lawaai naar de achtergrond verdwijnt. We zaten samen in een bubbel en ik had nog maar één doel: De pinguïn bevrijden uit zijn hokje. Omdat ik daar met een vriendin was moesten we even dubben wie deze klus zou gaan klaren. De eer was aan mij en op het moment dat ik 150 Yen in het apparaat gooide wist ik dat ik maar één kans had. En Akihiro ook maar op dat moment had hij nog geen naam en wist hij ook nog niets van kansen in het leven. Inmiddels had zich een hele kring nieuwsgierigen om ons heen verzameld. Deze vaardigheid kun je nou eenmaal niet eindeloos oefenen. Het moest in een keer goed gaan. Na het indrukken van het eerste knopje hing de grijper op de goede horizontale positie. Nu de verticale positie nog… Op het moment dat het pinguïn-beest door de grijper in het bakje gedropt werd, voelde ik mij net zo overweldigend als al het elektronisch geluid en de lichtjes van de gokhal bij elkaar. Onder luid applaus trok ik Akihiro uit zijn hokje. Akihiro is door heel Japan gereisd. Heeft in de hogesnelheidstrein gezeten en Hiroshima gezien. Talloze avonturen heeft hij meegemaakt. Tegenwoordig staat Akihiro in mijn trofeeënkast. Daar staan allemaal dingen in die ik heb gevonden of gekregen ergens ter wereld en waar een verhaal aan vast zit. ‘Stralend in het buitenland’ betekent zijn naam. En dat klopt ook wel want sinds hij uit zijn glazen hokje kwam straalt hij. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Caro