24 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:18

Column Caro Woudstra

Wedstrijd

Indrukwekkende gebeurtenissen kunnen je je hele leven lang achtervolgen. Op de kleuterschool heb ik eens een straattekenwedstrijd gewonnen met Koninginnedag. De prijs was een pakje vouwblaadjes. Zielsgelukkig was ik! Een onvergetelijk moment. Ik heb er zelfs nog een foto van. Het heeft gemaakt dat ik elke keer als ik aan een wedstrijd meedoe, ervan overtuigt ben dat ik ga winnen. Niet realistisch, ik weet het. En ik win ook nooit wat. Maar ik vind het wel heel leuk om alvast het euforische moment van de overwinningsroes te beleven. Op de lagere school ging ik met een vriendin naar de kermis. Ik nam een plastic zak mee. Nog steeds zie ik de verbaasde gezichten van mijn moeder en mijn vriendin toen ik vertelde dat ik die meenam voor de prijzen die ik zou gaan winnen. Nu begrijp ik de verbazing wel maar destijds was ik ervan overtuigt dat ik met veel prijzen terug zou komen. Uiteindelijk had ik niks gewonnen maar dat maakte niet uit. Het idee dat ik met het halve prijzenassortiment van de kermis terug zou komen, gaf me genoeg vreugde, blijdschap en voldoening voor een heel jaar. Ook al was het niet gelukt. Schaakwedstrijden, schrijfwedstrijden, hardloopwedstrijden, overal heb ik in mijn leven aan meegedaan maar zelden wat gewonnen. Elke keer als ik mijn verhaal inleverde zag ik de uitnodiging van het boekenbal al op de mat vallen. Als ik bij de start van een hardloopwedstrijd stond, zag ik de huldiging bij de Olympische Spelen al voor me. Ook koop ik wel eens een staatslot. Tot aan de trekkingsuitslag weet ik al dat ik binnenkort in een villa met zwembad op Bonaire woon. Het idee is fantastisch en een ietsiepietsie kater heb ik dan ook wel als ik nul euro heb gewonnen (wat altijd gebeurt) maar dat ik wekenlang de gedachte heb gehad dat ik de hoofdprijs zou gaan winnen maakt het dan weer helemaal goed. ‘Dit keer gaat het echt lukken’ denk ik dan, als ik het antwoord van een prijsvraag op de bus doe. Mensen om mij heen vragen wel eens of mijn leven niet uit een totale deceptie bestaat als ik elke keer de overtuiging heb dat ik win, maar dit nooit lukt. ’Welnee’, antwoord ik dan. ‘Ik kan gewoon heel goed met teleurstellingen omgaan’.

Caro