12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:24

Column Caro Woudstra

Tolk

‘Wat zul je je het meest herinneren als je over een aantal jaren terugkijkt op deze coronatijd?’ stond er in een boekje dat ging over hoe je om kunt gaan met alle ongemakken die deze tijd met zich meebrengt.

Het eerste wat er in mij opkwam over wat ik mij een aantal jaar verder het meest zou herinneren van deze tijd was de doventolk. De doventolk die iedere uitzending naast onze minister president staat om de tekst te vertalen voor onze dove en slechthorende medemens.

De gebaren trekken mijn blik naar Irma, want zo heet ze. Ik heb haar al gegoogeld. Het lijkt me een leuke vrouw en ze wekt veel sympathie bij mensen. Maar wat maakt haar nou zo leuk? Er worden allerlei positieve eigenschappen toegeschreven aan mensen die veel met hun handen praten. Zo schijn je veel charismatischer over te komen en wordt je als betrouwbaarder en effectiever bestempelt.

Uiteraard doet een doventolk gewoon zijn of haar werk als ze aan het tolken zijn maar als dit een positief effect heeft op de eigenschappen die je worden toegeschreven dan geeft dat extra cache aan je baan.

Maar het zijn niet alleen de handgebaren die ze maakt. Een doventolk heeft een buitengewone gezichtsexpressie. Ik hou ervan als mensen veel mimiek hebben. Dat maakt aantrekkelijk en karakteristiek. Een verhaal vertellen zonder dynamiek maakt het verhaal maar saai. Iemand die met een grote glimlach rondloopt is nou eenmaal aantrekkelijker dan iemand die dat niet heeft.

Hele studies houden zich bezig met het ontleden van gezichtsexpressies maar waar het vooral op neerkomt is dat niemand naar je verhaal luistert als je een apathisch gezicht hebt. Dat is lastig als je een gezichtsverlamming hebt of als je een zogenaamd maskergelaat hebt bij de ziekte van Parkinson. Dan moet je dat weer compenseren met je lichaamstaal of grote handgebaren maken om je woorden kracht bij te zetten.

Zolang er nog geen handen geschud mogen worden moeten we er maar wat meer mee ‘praten’.

Ik weet nog niet wat me bijblijft van deze tijd maar doventolken hebben voor mij een volledig nieuwe dimensie gekregen.

Caro