15:48 Haaksbergen - aangepast om 15:48

Column Ellen Temmink

Hoe perfect is jouw leven?
Mijn leven is deze maanden een beetje een sleur en ik vind het niet zo erg. Sterker nog, het geeft me eigenlijk ook rust. Op een fijne manier.

Alles willen meemaken
De Ellen van vijf jaar geleden zou nu kots neigingen hebben en tegen me aan het schreeuwen zijn. ‘HOE kun je dit nu zeggen? Je MOET toch wel nieuwe dingen meemaken! Anders word je zo’n SAAI mens. Zo’n KORTZICHTIG persoon die nooit verder denkt dan zijn of haar eigen mening! Dat is NIET GOED!’

Da’s de Ellen die alles wilde meemaken. Die vrijwel nooit genoegen nam met hoe het ging, omdat het namelijk altijd wel beter kon. Dat is immers waarnaar je moet streven: het perfecte!

Ontwikkeling
Het kost me nu al moeite om dit zo te schrijven, want ik ben het gewoon niet meer met die Ellen eens. Ergens in de afgelopen tijd heb ik een aantal zaken bij het grofvuil gezet. Om te beginnen dus met dat perfectionisme. Het hoeft allemaal niet meer perfect. Niets of niemand is het, en daarmee eigenlijk alles en iedereen (doordenker). Nieuwe dingen hoef ik ook niet steeds meer mee te maken. Ik vind het nu vooral belangrijk dat ik een goede band heb met de mensen om me heen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat dit het belangrijkste in het leven is. Disclaimer: de kans is aanwezig dat ik er over een paar jaar weer wat anders over denk, maar dat zien we dan wel weer.

Volgens mij zijn we als mens constant in ontwikkeling. Ik wel in ieder geval. Dat maakt dat ik niet van avonturier in een burgertrut veranderd ben, maar van een avonturier naar een avond-thuisturier. Of iets dergelijks. Dan lijkt het misschien van de buitenkant saai, maar zo ervaar ik het eigenlijk niet.

Leren niets doen
De Ellen die alles wilde meemaken kreeg van haar jongere broer eens de kerstwens: ‘dat Ellen leert niets te doen.’ Jaren later, in december 2021, is dat denk ik aan het lukken.

(Hè hè, eindelijk. Zal hij denken…)

Ellen Temmink is loopbaancoach en onderzoekt om het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen. Elke maand schrijft ze een column voor Rond Haaksbergen. Dit was de laatste van dit jaar: fijne feestdagen allemaal! www.ellentemmink.nl.