12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:26

Column Ellen Temmink

Ze is er weer! 

Ik ben er weer! Na maanden van afwezigheid, typ ik weer vers iets voor Rond Haaksbergen op papier. Waarom duurde het zo lang? In juni 2022 is onze zoon geboren en zodoende heb ik een rol extra in mijn leven: die van moeder. Of ja, eigenlijk twee nieuwe rollen. Planner ben ik ineens ook. Ik heb de tijd genomen om te wennen aan het nieuwe leven zou je kunnen zeggen. Maar eigenlijk vergat ik gewoon elke deadline om een nieuwe tekst in te leveren. Eerlijkheid kent geen tijd zullen we maar zeggen.

Degenen die mij aardig goed kennen, weten dat ik niet de meest gestructureerde persoon ben op deze wereld. Ik red me wel, maar vol …ja is het bewondering of toch jaloezie? kijk ik naar de structureerders om me heen. Mijn moeder bijvoorbeeld, bewónderenswaardig. 

Ik ben opgegroeid met structuur. Wat misschien wel wat te maken heeft met opgroeien op een boerderij, maar ik weet inmiddels ook dat het niet overal zo gaat. Het dagritme stond vast. Koffie om 10:00 uur, (warme) lunch om 12:30, koffie om 15:00 uur, avondeten om 17:30 uur. Elke dag weer. Alles ligt bij ons in mapjes, elke maandagochtend wordt de post doorgenomen en gesorteerd, na het eten wordt er gelijk afgewassen, de vaatwasser draait ’s nachts, etcetera. Gewoontes, rituelen: structuur…

Dat gaat in mijn eigen huishouden iéts anders. Ik kijk met een schuin oog op de afwas, de deadline van dit stuk tekst was gisteren, ik was vanochtend iets te laat uit bed waardoor ik dit typ in de tijd van een online vergadering (die gelukkig nog niet is begonnen), de post ligt samen met een stapel tijdschriften, paracetamol en kerstkaarten in de open kast, mijn zoon draagt kleding die nét te klein is, etcetera. Imperfectie, leven in het moment: licht georganiseerde chaos…  

Waar ging het mis? Nou weetje, het ging nergens mis. Ik heb gewoon andere kwaliteiten. Ik ben enorm creatief, actiegericht, leergierig, enthousiast en onbevangen. En dat is wat mijn zoon van míj meekrijgt ;-)

Ellen Temmink ontwikkelt de Impactboerderij (St.-Isidorushoeve) en coacht andere impactondernemers om ook stappen te maken. Lees meer op www.impactboerderij.nu.