28 mrt - 15:21 Haaksbergen - aangepast om 15:21

Column Ellen Temmink

Angst of vertrouwen?
Ik heb een vraag voor je. Wil jij je keuzes maken vanuit angst of vanuit vertrouwen? Dit is geen strikvraag overigens. Dit is gewoon een vraag om voor jezelf te beantwoorden. Wil jij je keuzes maken vanuit angst of vanuit vertrouwen? Mijn keuze is duidelijk: ik wil keuzes maken vanuit vertrouwen. Ik kan me zelfs moeilijk voorstellen dat er ook maar iemand zou antwoorden: vanuit angst. Want we weten toch allemaal dat angst een slechte raadgever is.

Angst
Maar waarom maken we dan toch zoveel keuzes vanuit angst?
Kom ik zo op terug. Eerst nog een andere vraag. “Angst, angst, Ellen, wat is angst?”  Goede vraag. Angst is tegenwoordig – door de afwezigheid van sabeltandtijgers –  bijna nooit meer pure doodsangst. Angst is geëvolueerd: angst vermomt zich. Angst vermomt zich als onzekerheid, als boos worden op je geliefde, als het excuus ‘nee hier heb ik echt geen zin in’. Angst vermomt zich als loyaliteit, als ja zeggen terwijl je gevoel nee zegt en als uitstelgedrag. Angst vermomt zich in heel-veel-denken en alles willen verklaren, maar ook in onverschilligheid en in kritiek. Angst is venijnig, en superintelligent. Alleen angst is nooit zo intelligent als vertrouwen. Maar waarom maken we dan toch zoveel keuzes vanuit angst?
Omdat onze angst ons beschermt. Je zou kunnen zeggen dat angst een missie heeft, een levensdoel; en dat is om jóu veilig te houden. Angst is je moeder die je bij de hand pakt. Je angst wil je beschermen. En da’s eigenlijk best lief van die angst… maar angst heeft één groot nadeel: angst heeft geen vertrouwen.

Vertrouwen
Vertrouwen heeft zin in de toekomst. Vertrouwen voelt zich rustig, maakt complimenten en is blij met zichzelf. Vertrouwen is onbevangen, liefdevol en laat zich niet van de wijs brengen. Vertrouwen laat je dingen doen die je eng vindt, maar heel graag wil. Vertrouwen houdt van het leven. 

Een keuze
Angst en vertrouwen kennen elkaar niet en dat komt omdat ze wonen op twee verschillende plekken. Angst woont in je gedachten en vertrouwen woont in je hart. Maar als mens hebben we één groot voordeel: wij kennen ze allebei en hebben een keuze naar wie we luisteren. 

Ellen Temmink is initiatiefnemer van de Impactboerderij en businesscoach voor andere impactmakers.