21 jun - 14:22 Haaksbergen - aangepast om 16:23

Column Ellen Temmink

Hoe kom je onder een verplichting uit?
Een ‘leuk’ evenement, dat is een verplichting. Ik hoef eigenlijk geen voorbeelden te noemen denk ik, want er komen nu vast al momenten in je op. Maar vooruit: denk aan de verjaardag van je oma, het jubileumfeest van de touwtrekvereniging of de Vaderdag visite van afgelopen zondag. Een verplichting is iets wat je op papier heel leuk zou moeten vinden, maar in werkelijkheid heb je er to-táál geen zin in.

Het is persoonlijk
Wat je een verplichting vindt, dat is iets persoonlijks. De verjaardag van je oma kan als een verplichting voelen, maar dat hoeft niet. Zo kan het zijn dat je bij de rondgang van de gevulde eitjes (mijn favoriet) om je heen kijkt en de helft met volle teugen geniet, een kwart dit duidelijk ziet als een verplichting en de laatste kwart dacht dat het een verplichting was, maar het is eigenlijk wel heel gezellig! Hoe een verplichting uitpakt, is dus ook steeds verschillend. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Maar soms valt het eigenlijk altijd precies uit als je had verwacht: niet zo leuk. Voor deze categorie heb ik twee tips.

Voorkomen?
Maak de wereld mooier, voer deze tips gewoon eens uit.

Tip 1: Ga niet. Ga niet naar de verplichting! Doe jezelf, je partner en kinderen een lol, en ga gewoon niét met tegenzin op pad. Blijft thuis en geniet van je vrije tijd. Stuur een kaart, kom op een later moment langs: of gewoon niet. Voel je gerust schuldig, maar voel je ook bevrijd.

Tip 2: Voer het gesprek. Wees eerlijk tegen oma dat de verjaardag voelt als een verplichting. EN WORD NIET BOOS. Want het ligt immers niet aan oma, het ligt aan jou! Of vind je wel dat het aan oma ligt? In dat geval vertel je hoe schuldig en ongemakkelijk je je voelt, maar dat je toch wil aankaarten dat haar verjaardag voelt als een verplichting. Je laat een stilte vallen. En dan ga je samen op zoek naar wat er nodig is om het wél leuk te hebben.

Veel succes!

Ellen Temmink ontwikkelt samen met haar partner de Impactboerderij. Daarnaast is ze ondernemerscoach voor vrouwen die ook wat moois willen doen voor de wereld. Mail: info@ellentemmink.nl.