14:44 Haaksbergen - aangepast om 14:44

Column Ellen Temmink

Elkaar helpen
“Ben je echt gebonden aan jullie locatie, of mag het ook ergens anders zijn?” Ik zit te bellen met onze agrarisch adviseur, die ons helpt bij de ontwikkeling van de Impactboerderij. “Jullie bedrijfsmodel zou goed passen op een landgoed, of dichtbij Natura 2000 gebied, en daar heb ik wel contacten.”

Oale groond
Ik hoef er niet lang over na te denken. “Ja, we willen het op onze locatie doen.” Hoe ik het ook wend of keer, op een of andere manier wil ik zorgen voor het land dat al jaren in de familie is. Ik wil de plannen hier uitrollen, op onze oale groond, en niet ergens anders. Alleen dat geldt niet voor alle boeren. Er zijn veel boeren en boeren in spé met prachtige ideeën, die geen locatie hebben waar ze deze kunnen uitrollen. 

Re-integreren
Eén van deze boeren, of liever: boerinnen, is Sanne Beld. Ik ontmoette haar jaren geleden, naar aanleiding van een oproep die ik deed in deze column. Ik verhuisde terug naar Haaksbergen en was op zoek naar mensen die me konden helpen re-integreren. Ik kreeg precies één reactie; en die was van Sanne.

Ze nodigde me uit op de koffie en ik ging. Het was enorm gezellig en het was de eerste keer dat ze me vertelde over haar visie. Ze legde me uit hoe natuur en landbouw in principe super bij elkaar passen en elkaar kunnen versterken. Met Natuur Mee heet haar bedrijf. 

Hulpvraag
Vorige maand stuurde Sanne mij weer een bericht. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en vroeg Sanne míj om haar te helpen integreren. Zij en haar man zijn namelijk op zoek naar een plek. Een plek van 5-20 hectare landbouwgrond met eenvoudige stal en een klein woonhuis in Haaksbergen en omstreken. Een plek waar zij hun prachtige bedrijfsplan kunnen uitrollen, een boerderij zonder opvolger bijvoorbeeld. 

Moet jij aan een plek of persoon denken? Via info@metnatuurmee.nl kun je Sanne bereiken en op www.metnatuurmee.nl/zoektocht lees je over hun concrete plan. Ik heb haar in ieder geval al gekoppeld aan onze agrarisch adviseur… 

Ellen is coach en neemt het gangbare melkveebedrijf van haar ouders over en vormt het om tot een regeneratieve Impactboerderij. Een positieve impact op de aarde maken drijft haar. www.impactboerderij.nu.