15 nov - 11:00 Haaksbergen - aangepast om 12:02

Column Ellen Temmink

Op wie gaat u stemmen?
Ik zal eerlijk zijn. Ik neig naar Pieter Omtzigt. Eerlijkheid, openheid, kunnen vertrouwen op iemand; ik zie waarden terug die ik zelf belangrijk vind. Ik zie geen gezicht dat roept ‘kijk mij slimme dingen zeggen!’ of ‘hier heb ik me goed uitgeluld, hè?’ en dat is me wat waard. Toch moet ik wel oppassen, want ik ben ook iemand die meegaat in wat goed voelt. Dat betekent dus dat ik mijn keuze baseer op wat voor nu goed voelt. En je moet weten dat ik nog geen énkel partijprogramma gelezen heb, geen enkele stemwijzer heb ingevuld en mijn neiging zich dus alleen kan baseren op datgene wat ik meekrijg; in mijn sociale media algoritme (lees: bubbel) en de sporadische momenten dat ik radio luister en tv kijk.

Twijfel
Dit bij elkaar opgeteld, vind ik dat ik moet twijfelen aan mijn neiging om op Pieter Omtzigt te stemmen. Klopt die neiging wel? En ik vind dat geen leuke gedachte, want het zou heel fijn zijn als ik kan zeggen: NATUURLIJK ELLEN. ALLES WAT JIJ VINDT IS WAAR. Maar de ervaring leert dat dat niet klopt. Ik ben mens, en mensen maken fouten, zeggen dingen soms verkeerd en hebben soms geen goede neigingen. En wat ik dan trouwens wel hoopvol vind, is dat ik aan mijn eigen neigingen en gedachten durf te twijfelen. 

Actieplan
Ik heb dus een actieplan voor mezelf opgesteld. De werktitel is: ‘help jezelf de goede keuze te maken.’ En je kunt nu denken – ik denk het zelf namelijk wel – wát heeft het voor zin, Ellen? Wat is jóuw stem nou waard in dat oerwoud van stemmen? Maar het is dan toch een ‘ik kan echt een verschil maken’ gevoel (of goed burgerschap?) dat ook in mij leeft en zorgt dat ik dit gestem serieus neem.

Mijn actieplan bestaat uit het invullen van een stemwijzer. Daarnaast ga ik nadenken over welke onderwerpen ik belangrijk vind en ik check hoe de verschillende partijen hierover denken. Bij twijfel overleg ik met mijn vriend, en dan maak ik op basis hiervan mijn beslissing. Niet echt een hoogdravend plan, hè? Maar het is in ieder geval iets! Nou Pieter, we gaan zien of je mijn stem krijgt.

En, heeft u een plan?

Ellen Temmink ontwikkelt de Impactboerderij in St.-Isidorushoeve en coacht andere ondernemende dames. Daarnaast is ze vaste columniste in Rond Haaksbergen.