12:00 Haaksbergen - aangepast om 12:58

Column Ellen Temmink

De Mc Gezonald’s
Ik ben tegen. Ik ben tegen de komst van een Mac Donalds in Haaksbergen. Of misschien kan ik beter zeggen: ik ben tegen de komst van al dat zwerfafval in onze bermen. Tegen de broodjes, burgers, milkshakes vol E-nummers en lege calorieën dat voedsel wordt genoemd. Tegen de internationale handel van grondstoffen, dat ten koste gaat van lokale boeren. Tegen de… Oké ik stop.   

Kom met een alternatief
Meer nog dan ergens op tegen zijn, pleit ik voor ergens op vóór zijn. Achter frustratie en boosheid zit vaak een baklading energie. En die energie kunnen we in mijn ogen maar het beste inzetten voor de goede zaak. Ik wil dus graag een Mc Gezonald’s in Haaksbergen en ik ben op zoek naar partners.

Het idee
Ik zie een plek voor me, een drive-in, misschien wel ergens in een oude stal of loods. Idealiter ergens binnen 10 minuten rijden van afslag Haaksbergen-Zuid. We maken de plek herkenbaar met een grote M van betongaas, begroeid met klimop. Hoe zou het zijn als je vanaf de N18 de akkers ziet liggen waar de granen groeien, waar jouw broodje van gemaakt is? En je onderweg langs een kudde koeien rijdt die de melk produceerden voor de kaas onder jouw Mc Healthy? 

Zoveel mogelijk producten komen uit de gemeente Haaksbergen en we werken alleen samen met regionale leveranciers (boeren). De boer verdient juist een extra verdienmodel in deze tijd. We zetten het trouwens ook op je bonnetje, aan de inkomsten van welke boer, en aan het behoud van welk stuk gezond boerenland jij heb bijgedragen. 

Je kunt langs de Mc Gezonald’s voor een snelle hap, maar het is ook een echt uitje voor de familie. Als het effe kan, eten jullie je gezonde kost op ons schone Mc Gazon.  

Feedback
Nou, wat vind je ervan? Zou dit niet veel beter passen in de gemeente Haaksbergen van 2030? Zou dit niet veel beter bijdragen aan ziektepreventie? Zou dit niet veel beter bijdragen aan de lokale economie? Zou dit niet gewoon veel gaver zijn? 

Ellen is coach en ontwikkelt de Impactboerderij in St.-Isidorushoeve. Ze zet haar enthousiasme en kunde in om de mens weer met de natuur te verbinden. doemee@impactboerderij.nu.