12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:34

Column Ellen Temmink

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

We hebben een melktap. En het is niet dat ik als kind al droomde van een melktap. Ik droomde überhaupt niet over melk, of koeien, of buitenleven. Dat was namelijk al vanzelfsprekend. Ik wist niet anders dan dat mijn omgeving een boerenerf in St. Isidorushoeve was. Ik droomde van dolfijnentrainer worden en F-16 piloot. En als puber over reizen naar Australië, weg uit het dorp, de wereld in, nieuwe ervaringen. Het verbaasde me dan ook dat ik drie jaar geleden überhaupt begon te overwegen om weer terug te gaan naar de boerderij. Ellen Temmink als boerin? Laat me niet lachen. Toch zegde ik mijn baan op en ging met mijn vader meewerken. En het werk zoals mijn vader dat doet, dat is niet waar ik zelf alleen maar gelukkig van word. Ik heb meer mensen om me heen nodig. Niet alleen maar koeien. En toch bleef ik overwegen om weer terug te gaan naar de boerderij. En ik kreeg ook nog een kind, en werd dus moeder. Nog iets waar ik vroeger niet van droomde; en toch godvergeten blij mee ben. Ik werd nog meer mezelf, zo voelde het.  En ineens was er gisteren een fotograaf in huis. Om foto’s te maken voor Funda. Want in november later dit jaar, verhuis ik met vriend, kind 1 en kind 2 – die onderweg is – naar de boerderij. Een jong gezin tussen de koeien op een boerenerf in St. Isidorushoeve.  Soms gaat de tijd voorbij en denk ik: kies ik hier echt zelf voor of overkomt het me? En het is een combinatie van beide. Ik maak keuzes waarvan ik me zelf soms afvraag: ‘écht? Ben ik dit ook?’ En mijn gevoel zegt dan: ‘ja. Ontdek het maar, Temmink. Je bent niet altijd maar de persoon die je denkt te zijn. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. En je hebt een missie op die boerderij. Ga maar.’ Een vage bedoeling, denk ik dan.  En toch ben ik heel blij. Heel dankbaar. Dat ik heb overwogen iets te doen, en het ga doen.

Ellen Temmink is coach en boerin op de Impactboerderij. Ze overwoog kort de melktap van De Melktapperij over te nemen en heeft het gedaan. Vanaf deze week kun je verse melk kopen aan de Kattendamsweg.