21:43 Haaksbergen - aangepast om 21:43

Column Ton van Rijswijk

Ook de GGD kan een foutje maken

Terwijl de discussie over wel of geen corona ”’paspoort” de sociale media in zijn greep heeft, gaat de GGD onverdroten voort met vaccineren. Mijn vrouw, die eerder helemaal niet zo’n voorstander van vaccineren was, bleek 14 dagen eerder dan ik aan haar “tweede prikkie” toe, maar ik werd op 4 mei van de tweede Pfizer-injectie voorzien. Ach, dat we er 4 keer voor heen-en-weer moesten naar Oldenzaal was niet zo handig. Het was kennelijk te veel gevraagd om ons (beiden vallende in de categorie 75-80-jarigen immers en wonende op hetzelfde adres) gelijktijdig op te roepen, maar vooruit, een klein foutje vergeef ik graag. En toen wij voor de tweede vaccinatie kwamen voor mijn vrouw, waren onze verwachtingen hoog gespannen, want de eerdere ervaringen met de GGD-locatie waren uitermate positief: professioneel en uitermate klantgericht.

Maar nu ging een GGD-medewerkster gigantisch in de fout. Natuurlijk is de gemiddelde Nederlander niet direct herkenbaar met een mondkapje op. Wij hebben ook al regelmatig mensen over het hoofd gezien of niet herkend bij het binnengaan van een supermarkt bijvoorbeeld. Je ziet er nu eenmaal anders uit met een mondkapje. Dat is ook de reden waarom de gezichtsherkenning van je mobiel faalt als je probeert in te loggen met een mondkapje op. Maar dan is er nog altijd de reddende invoercode als bypass. Maar bij de GGD in Oldenzaal ging het dus mis. De “ontvangstmevrouw” zei tegen mijn vrouw: “leuk, dat je je vader mee hebt genomen als begeleider”.  Ik zakte symbolisch door de grond (zag ik er dan zo oud uit met een mondkapje?), maar mijn vrouw reageerde alert: “ach nee, dat is mijn man, ik ben zelfs twee jaar ouder”. Om vervolgens met een tevreden blik de complimenten van alle GGD-collega’s in ontvangst te nemen: “ach mevrouw, u ziet er veel jonger uit”. Kortom, ze kon er dagen op vooruit en liet niet na het incident aan alle vrienden en kennissen te vertellen. En Ik? Ik bleef in frustratie achter. Ik ga De Jonge een brief schrijven over de psychische schade, die mondkapjes ook kunnen aanrichten.