12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:18

Column Ton van Rijswijk

Het leven wordt gewoon hervat
Wie wellicht dacht, dat we van de afgelopen 2 jaar Covid ook at geleerd zouden hebben, vergist zich. We feesten weer net zoals ooit tevoren, we schudden weer handen, we zoenen weer heel wat af en we rijden de winkelwagentjes niet meer door de wasstraat. Aan de ene kant begrijp ik dat wel, mensen willen weer hun maximale vrijheid terug en schudden al die beperkende maatregelen moeiteloos weer van zich af. Toch ben ik van mening, dat het helemaal geen kwaad zou kunnen een paar van die beschermende nieuwe gewoontes in stand te houden. Wat is ertegen om ziek maken en ziek worden zoveel mogelijk te voorkomen? Wat is ertegen om jezelf en anderen zoveel mogelijk te beschermen? Waarom zou je niet doen wat redelijkerwijs in je vermogen en zelfdiscipline ligt om niet ziek te worden en niet ziek te maken?

Ik ben volgens mij een van de laatste gebruikers, die het winkelwagentje eerst in de wasstraat zet en de handen in de daarvoor bestemde ruimten stopt. Ik heb zelfs het gevoel, dat de meeste supermarktbezoekers mij ietwat meewarig aankijken als ik zonder enige aarzeling gebruik maak van de door de supermarkt geplaatste investering. Ik doe dat, omdat het werkt en het risico van besmetting (van welke bacterie of virus dan ook) kleiner maakt. Gewoon iets meer preventie doet alleen maar goed, de extra tijd, die het kost, is verwaarloosbaar en een minimale investering in het voorkomen van gezondheidszorgkosten.

Natuurlijk is het ontzettend fijn om onze “vrijheid” weer terug te krijgen, hoewel ik het woord vrijheid in dit verband wat overtrokken vind. Het gaat immers niet primair en uitsluitend om onze vrijheid, maar ook om die van anderen met wie we op de een of andere manier in aanraking komen. Ik vind de weer hervonden “haast” eigenlijk bedenkelijk. Althans ik begrijp niet waarom voorkomen van ellende geen onderdeel van ons dagelijks programma zou kunnen zijn. Gewoon doen, niet zeuren, vrijheid begint bij jezelf. Je bent vrij om jezelf en anderen te beschermen.

Ton van Rijswijk