10:18 Haaksbergen - aangepast om 10:18

Crowdfunding MBS moet Loc 5 toekomst bieden

HAAKSBERGEN – Met een crowdfunding actie stelt De Museum Buurt Spoorweg haar cultureel erfgoed veilig voor toekomst. Onder de noemer ‘Help de Elna weer op de rails’ kan iedereen zijn eigen stukje stoomlocomotief kopen. Het geld uit deze actie komt geheel ten goede aan de restauratie van Loc 5, de ELNA.

De ELNA is de zwaarste, grootste en sterkste stoomlocomotief uit de collectie van Museum Buurtspoorweg Deze in 1927 door Henschel gebouwde standaardloc symboliseert het vervoer bij de Duitse particuliere spoorwegbedrijven in de roerige jaren twintig van de vorige eeuw. Vergelijkbare locomotieven werden  door de Ahaus Alstätter Eisenbahn gebruikt voor het rijden van goederentreinen naar voormalige station Enschede-Zuid. Uiteindelijk werd de loc in 1972 overgenomen door Museum Buurtspoorweg. De bijnaam van de locomotief, ‘Elna’, refereert aan Engeren Lokomotiv-Normen-Ausschuß. Een commissie die een standaardisatieprogramma voor locomotieven opstelde voor Duitse particulieren spoorwegbedrijven in crisistijd.

Loc 5 is een kostbaar bezit van de MBS en restauratie belangrijk. Doe je meen aan de crowdfunding, dan koop je je eigen stukje locomotief, legt Ann Kollen van de MBS uit. ,,Elk stukje loc gaat vergezeld van een certificaat met uniek nummer. Revisies als deze zijn niet alleen tijdrovend, ze kosten ook heel veel geld. Ondanks bijdragen van het Roelvinkfonds, particulieren en bedrijven is er nog een flink bedrag extra nodig om de revisie af te ronden.”

De voortgang van het restauratieproject is uitgebreid te volgen de speciale Facebookpagina (@steunELNA) en alle gulle gevers worden persoonlijk op de hoogte gehouden door middel van een nieuwsbrief via e-mail. www.museumbuurtspoorweg.nl/stoomlocomotief-elna/.