
De bok en zijn gewei
Nieuws van de boswachter
Reeenexpert Bas Worm maakt regelmatig een rondje door het Buurserzand. De afgelopen tijd valt hem iets op.De reebokken zijn al vroeg aan het vegen dit jaar.
Het vegen van bastgeweien
Elk najaar werpt een reebok zijn gewei af. Al snel daarna begint hij aan de opbouw van zijn nieuwe gewei. Om dat nieuwe gewei zit basthuid. In deze zachte en harige huid zitten allemaal bloedvaatjes die de bouwstoffen van het gewei aanvoeren.
Is het gewei volgroeid, dan stopt de bloedtoevoer en sterft de basthuid af. De basthuid zit dan nog losjes om het gewei. Dat jeukt best wel voor de reebok. Al scheurend tegen boompjes en struikjes probeert hij van de lastige en jeukende huid af te komen. Als je goed kijkt kun je in maart en april veegsporen tegenkomen aan (jonge) bomen. Zie je een bok met een rood geweitje dan is het een pasgeveegde bok.
Zo gepiept
Het vegen is zo gepiept. Na een dag schuren langs bomen en struiken is de huid er af. De bok gebruikt hiervoor vaak jonge bomen om zijn gebied ‘territorium’ af te bakenen. Tussen het gewei zitten reukklieren. Als hij met de reukklieren langs de boom veegt, zet hij de geur af op de veegboom. Daardoor weten andere bokken dat het terrein bezet is.
Concurrent in beeld
Een bok zit vol mannelijke hormonen, testosteron, als hij net geveegd heeft: mogelijke concurrenten gaat hij meteen de wacht aan zeggen. Nu hij geveegd heeft en hij de beschikking heeft over een gevoelloos en uitgehard geweitje kan hij het gevecht aan en zal er alles aan doen om concurrenten uit zijn gebied te verbannen. Ook in het Buurserzand leven een aantal bokken die hun gebied opeisen. Je kunt dus zomaar toeschouwer zijn van zo’n gevecht. Modderklonten vliegen soms de lucht in en ook andere reeën moeten soms aan de kant springen omdat beide heren dan even nergens oog voor hebben behalve voor elkaar.