05 okt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:25

De kleine vijf met zuurkool

Voor ieder wat wilds in de Achterhoek!

ACHTERHOEK – Wild wandelen, wild slapen en wild eten. Halverwege oktober start in de Achterhoek een bijzonder seizoen dat loopt tot en met januari. ‘Wild eten in de Achterhoek.’ Koks van dertig restaurants zetten wild op de menukaart en de hotels bieden meer dan 60 toepasselijke arrangementen aan.

Toezichthouders bezoeken het gebied van de wildbeheereenheid waar zij toezicht op houden het hele jaar regelmatig en kennen de aantallen nauwkeurig. Faunabeheer Gelderland stelt vast hoeveel reeën per gebied geschoten moeten worden. Vanaf half oktober mag er wanneer de aantallen dat toelaten gejaagd worden op duif, fazant, haas, konijn en eend.

Jagers zoals Bennie Jolink en Cees de Dreu lopen vaker zonder dan met jachtgeweer door het bos en over akkers. “Het jagen is zeker niet vrijblijvend”, legt Cees uit. “Aan het begin van het jachtseizoen krijg ik te horen dat ik bijvoorbeeld zeven bokken en acht geiten moet schieten in mijn gebied. Dit gebeurt op basis van tellingen. Dankzij de kennis van de jagers weten ze welk dier ze zullen schieten. “Voorafgaand aan de jacht bespreek je dat eerst met elkaar. De bok met het afgebroken gewei, een vermagerde geit, dat zijn de dieren waar we op jagen.” “Op een fazantenhen schiet ik trouwens nooit”, is Bennie stellig. “Daar neem ik mijn hoed voor af. Net als de eerste haas, ook die laat je lopen. Eerst maar kijken of er nog meer zijn.” Bennie kan zich in de zomer al verheugen op de fazant met zuurkool die zijn vrouw voortreffelijk klaar maakt. Cees houdt een andere traditie in ere; aan het begin van het jachtseizoen eet hij samen met zijn echtgenote hazenpeper in een Achterhoeks restaurant. Dertig restaurants serveren vanaf half oktober smaakvolle wildgerechten. De diversiteit is groot en elke kok heeft zijn eigen specialiteit. Er zijn aantrekkelijke een- of meerdaagse arrangementen. Elk jaar sluiten er weer nieuwe restaurants aan. Meer weten? www.wildetenindeachterhoek.nl